Home » Știri » Structura anului școlar 2021-2022 ar putea fi modificată, după vacanța prelungită. Ce spune ministrul Educației

Structura anului școlar 2021-2022 ar putea fi modificată, după vacanța prelungită. Ce spune ministrul Educației

Alexandru Cazacu / 21.10.2021, 14:43
Structura anului școlar 2021-2022 ar putea fi modificată, după vacanța prelungită. Ce spune ministrul Educației

Începând de luni, toți elevii vor intra în vacanță care, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, nu ar trebui să fie mai mare de două săptămâni. Se pare că structura anului școlar curent ar putea fi modificată, după vacanța prelungită. Haideți să vedem ce spune ministrul Educației din acest punct de vedere.

Structura anului școlar ar putea fi modificată, după vacanța prelungită

Ministrul Educației este de părere că vacanța care începe de luni pentru toți elevii nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, pentru a se permite recuperarea prin modificarea structurii anului școlar. Elevii din clasele primare aveau oricum o săptămână de vacanță începând de luni, însă acum vacanța preșcolarilor va fi prelungită cu o săptămână.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, pentru ceilalți elevi, care nu trebuiau să aibă vacanță, vor fi două săptămâni ce vor putea fi recuperate prin modificarea structurii anului școlar, în așa fel încât să se păstreze calendarul examenelor naționale. De asemenea, ministrul Educației este ferm convins că până la sfârșitul celor două săptămâni de vacanță, se va finaliza și achiziția testelor pe bază de salivă.

”Nu mai târziu de 5 noiembrie vom avea decizia de modificare a structurii anului școlar. Două săptămâni de vacanță e maximul care poate fi recuperat prin modificarea structurii anului școlar. Elevii din anii terminali nu vor avea de suferit din perspectiva numărului de săptămâni de cursuri. Nu susțin o vacanță mai mare de două săptămâni”, a precizat Cîmpeanu, potrivit Digi24.

Există mai multe variante pentru recuperarea celor două săptămâni de vacanță

În ceea ce privește recuperarea orelor, ministrul Educației susține că există mai multe variante în acest sens. Cu toate acestea, abia după cele două săptămâni de vacanța se va decide când se vor recupera orele pierdute, dacă evoluția pandemiei de coronavirus va permite revenirea la școală din 8 noiembrie. Totodată, Cîmpeanu a explicat că instituțiile de tip after-school nu sunt reglementate de Ministerul Educației, așadar pot funcționa, dar cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță sanitară.

”Întâi să știm că nimic nu ne împiedică să revenim la școală în 8 noiembrie și apoi vom anunța și rezultatul consultărilor cu privire la structura anului școlar. Din păcate, evoluția epidemiologică nu este atât de predictibilă pe cât am avea nevoie în sistemul de învățământ. Așa că, vom decide pe niște date certe, și nu pe supoziții, după 8 noiembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Structura anului școlar ar putea fi modificată, după vacanța de două săptămâni
Structura anului școlar ar putea fi modificată, după vacanța de două săptămâni

Începând de luni, 25 octombrie, toți elevii intră în vacanță

Miercuri, 20 octombrie, președintele României a anunțat că, începând de luni, toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni. Așadar, începând din 25 octombrie ”vacanța va fi valabilă atât nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu”, după cum spune chiar președintele Klaus Iohannis.

Ei bine, după cum a fost stabilită structura anului școlar curent, în perioada 25 – 31 octombrie, vacanță ar fi trebuit să aibă doar elevii din învățământul primar și copiii de grădiniță. Cu toate acestea, în urma dezbaterilor de la Cotroceni, autoritățile au decis ca toți elevii să intre în vacanță pentru pentru două săptămâni.