Home » Life & Style » Timp liber » Istoria Palatului Cotroceni: ce se afla înainte în acest loc și ce evenimente istorice s-au petrecut aici. Imagini de arhivă

Istoria Palatului Cotroceni: ce se afla înainte în acest loc și ce evenimente istorice s-au petrecut aici. Imagini de arhivă

Alexandru Cazacu / 23.06.2021, 12:24

Nu sunt mulți cei care știu că sediul Administrației Prezidențiale este situat într-un loc cu o semnificație istorică importantă și cu o tradiție de peste patru sute de ani. Ce se afla înainte pe locul unde se află acum Palatul Cotroceni și ce evenimente s-au petrecut aici.

Istoria Palatului Cotroceni: ce se afla înainte în acest loc și ce evenimente istorice s-au petrecut aici

Potrivit istoricilor, între anii 1679 și 1681, în acest loc din vestul Capitalei, pe malul drept al Dâmboviței, pe dealul Cotroceni, domnitorul Șerban Cantacuzino a poruncit defrișarea unei zone dens împădurită din foștii codrii ai Vlăsiei, întemeind o mănăstire.

În cadrul ctitoriei se remarcau biserica ”Adormirea Maicii Domnului“, tipologic similară cu Biserica Episcopală din Curtea de Argeș, dar și un impunător palat domnesc, construit în stilul baroc, care era specific tendințelor occidentale europene de la vremea respectivă.

Palatul Cotroceni a trecut prin mai multe modificări după Marea Unire

În 1852, pe vremea domniei lui Barbu Dimitrie Știrbei, Palatul Cotroceni a fost redecorat și modernizat, devenind reședința sa de vară. Ulterior, Barbu Dimitrie Știrbei a creat un drum nou pentru a facilita legătura Palatului cu Bucureștiul, despărțind astfel zona domnească de cea în care avea să fie amplasată viitoarea Grădină Botanică în 1860.

Însă acestea nu au fost singurele evenimente istorice importante de la Palatul Cotroceni. Nu mulți sunt cei care știu faptul că, în anul 1821, revoluționarul român, Tudor Vladimirescu, și-a stabilit tabăra aici, locul devenind centrul revoluției.

Ba chiar mai mult de atât, Revoluția Română de la 1848 își are deznodământul la Palatul Cotroceni, aici fiind citită proclamația Înaltei Porți care o condamnă, în urma căreia mai mulți revoluționari și figuri notabile ale Capitalei au fost încarcerați.

În perioada perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Cotrocenii devin un centru al unității și modernizării României. Totodată, dotările și modernizările aduse Palatului Cotroceni fac ca acesta să obțină statutul de reședință oficială de nivel european, potrivit muzeulcotroceni.ro.

Istoria Palatului Cotroceni. Ce se afla înainte aici și ce evenimente istorice s-au petrecut în acest loc
Istoria Palatului Cotroceni. Ce se afla înainte aici și ce evenimente istorice s-au petrecut în acest loc

Cutremurul din 1977 a afectat grav Palatul Cotroceni

După toate aceste evenimente, între 1893 și 1895 a urmat edificarea palatului princiar. Noul palat, ridicat de statul român, a fost destinat prințului moștenitor Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. În august 1916, la Palatul Cotroceni a avut loc Consiliul de Coroană, prezidat de Regele Ferdinand, în care s-a stabilit intrarea României în primul Război Mondial de partea Antantei, Ulterior, în 1918, la Palatul Cotroceni a fost semnat, cu Puterile Centrale, tratatul cunoscut sub numele de Pacea de la București.

După cum vă spuneam, după Marea Unire, Palatul Cotroceni a trecut prin mai multe modificări și adăugiri realizate de arhitectul Grigore Cerchez. Ba chiar și Regina Maria a lăsat o amprentă inconfundabilă la Palatul Cotroceni. Adăugirile și modificările făcute de regină fiind mărturie a impresionantului său spirit artistic.

Ei bine, după 1949, aici a funcționat Palatul Pionierilor. Cu toate acestea, Palatul Cotroceni a fost grav afectat în urma cutremurului din 1977, însă a fost refăcut în mare parte. Tot atunci a fost construită și o aripă nouă, în care se află în zilele noastre sediul Administrației Prezidențiale a României.