Home » Cum să faci orice » Prăjitură Rumba – rețeta. Cum se face celebrul desert cu foi de napolitană și nucă. Este mai simplu decât te-ai fi așteptat

Prăjitură Rumba – rețeta. Cum se face celebrul desert cu foi de napolitană și nucă. Este mai simplu decât te-ai fi așteptat

Toader Mihai / 16.12.2021, 10:08
Prăjitură Rumba – rețeta. Cum se face celebrul desert cu foi de napolitană și nucă. Este mai simplu decât te-ai fi așteptat

Iată că nu mai este mult până la Crăciun, iar multe dintre gospodinele din România se gândesc deja la ce vor pune pe masa de sărbătoare. Dacă și tu te afli în această situație și încă nu te-ai hotărât cu privire la desert, poți să faci o prăjitură Rumba. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de „Mozaic” sau „Nuga”. Totodată, prăjitura Rumba este foarte ușor de făcut și extrem de bună la gust.

Rețetă de prăjitură Rumba. Cum se face acest minunat desert cu foi de napolitană și nucă

O prăjitură românească, Rumba se face de obicei cu foi de napolitană, cremă de vanilie, și un blat cu nucă delicios. După cum am menționat și anterior, acest desert este incredibil de ușor de preparat, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Așadar, noi vă vom prezenta astăzi o rețetă inedită de prăjitură Rumba. Iată cum se prepară și care sunt ingredientele necesare.

Ingrediente pentru blat:

  • 150 g făină de grâu
  • 150 g zahăr
  • 100 g miez de nucă
  • 150 g rahat
  • 6 albușuri
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru cremă:

  • 150 g zahăr pudră
  • 250 g unt (la temperatura camerei)
  • 200 g ciocolată albă
  • 3 linguri lapte
  • 6 gălbenușuri.

Pe lângă toate aceste ingrediente, vom mai avea nevoie de 2 foi de napolitană și o ciocolată pentru glazură. Acum că știm de ce avem nevoie, hai să vedem cum se prepară această prăjitură.

Prăjitură Rumba – mod de preparare

Începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Într-un bol, batem albușurile cu un praf de sare, până devin spumă. Adăugăm acum și zahărul și continuăm să mixăm până zahărul este dizolvat complet, iar compoziția devine fermă.

Într-un alt bol vom amesteca făina, praful de copt, miezul de nucă și rahatul tăiat cubulețe. Apoi, încorporăm treptat în albuș amestecul de nucă, făină și rahat, amestecând ușor cu o spatulă. După ce am făcut toate acestea, adăugăm în bol și o lingură de esență de vanilie.

Tapetăm o tavă (cu dimensiuni de aproximativ 25 x 35 cm) cu hârtie de copt și turnăm compoziția. Întindem compoziția pentru blat uniform pe toată suprafața și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 g Celsius pentru circa 25 de minute. După ce ne-am asigurat că blatul este copt, scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcească.

Rețetă de prăjitură Rumba. Cum se face acest minunat desert cu foi de napolitană
Rețetă de prăjitură Rumba. Cum se face acest minunat desert cu foi de napolitană și nucă

Crema și asamblarea prăjiturii Rumba

În continuare ne vom ocupa de cremă. Așadar, punem gălbenușurile într-un vas de inox, iar peste acestea turnăm laptele și zahărul pudră și mixăm bine toate ingredientele. Punem castronul pe baie de aburi și amestecăm până crema se îngroașă, apoi o dăm deoparte și o lăsăm la răcit.

Batem cele 250 g unt cu o lingură de zahăr, iar peste acestea vom adăuga crema de gălbenușuri, puțină esență de vanilie și ciocolata topită (nu trebuie să fie fierbinte), amestecând până se omogenizează.

Decupăm foile de napolitană după blat și o așezăm într-o tavă. Peste aceasta turnăm jumătate din cantitatea de cremă și nivelăm uniform. Deasupra cremei așezăm blatul, iar peste acestea întindem și restul de cremă. Ultima va fi cealaltă foaie de napolitană, peste care vom turna glazura de ciocolată topită (putem face ce forme dorim). Lăsăm prăjitura prăjitura să se înmoaie peste noapte, după care o putem tăia.