Home » Cum să faci orice » Rețetă de pepeni murați. Cum se aleg și ce ingredient special e bine să adaugi pentru o savoare aparte

Rețetă de pepeni murați. Cum se aleg și ce ingredient special e bine să adaugi pentru o savoare aparte

Alexandru Cazacu / 01.11.2021, 17:44
Rețetă de pepeni murați. Cum se aleg și ce ingredient special e bine să adaugi pentru o savoare aparte

Toamna, gospodinele din toate colțurile țării își pregătesc murăturile pentru sezonul rece. Cu siguranță, printre murăturile preferate de români se află și pepenii murați. Așadar, noi vă vom prezenta astăzi o rețetă de pepeni murați. Haideți să vedem cum se aleg pepenii pentru murat și ce trebuie să pui în borcan pentru un gust inedit.

Rețetă de pepeni murați

După cum spuneam, pepenii murați se află printre cele mai gustoase murături pentru iarnă. Ba chiar mai mult de atât, printre aceștia rămâne destul loc, așa că puteți pune și gogonele, conopidă sau morcov. În ceea ce privește cantitățile, acestea nu sunt chiar exact, deoarece fiecare își alege proporțiile după bunul plac.

Cu toate acestea, atunci când mergem să cumpărăm pepenii, trebuie să ne gândim la recipientul în care îi vom pune la murat, astfel putem aproxima cantitatea de pepeni de care avem nevoie. Aceștia trebuie să fie mici ca mărime, pentru a-i putea așeza corespunzător în borcane. Condimentele și rădăcinoasele sunt foarte importante la murături, însă niște crenguțe de vișin nu trebuie să lipsească. Acestea fiind spuse haideți să vedem care sunt ingredientele de care avem nevoie și cum se pun pepenii la murat.

Ingrediente:

  • pepeni de mărime mică
  • țelină
  • morcov
  • rădăcină de pătrunjel
  • conopidă și/sau gogonele
  • usturoi
  • crenguțe de vișin
  • boabe de piper
  • sare grunjoasă pentru murături (în nici un caz sare iodată).

Mod de preparare

După ce am sterilizat recipientele în care vom pune pepenii, vom trece la curățatul rădăcinoaselor. Așadar, spălăm bine toate legumele și le curățăm. Acum, trecem la pepeni, la care trebuie să insistăm cu spălatul deoarece, de cele mai multe ori, pe aceștia rămâne pământ. Înțepăm pepenii din loc în loc, pentru a ne asigura că saramura pătrunde bine în interiorul acestora.

În continuare, trecem la pregătirea saramurii. Ei bine, pentru aceasta se pune o lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă. Așadar, în funcție de recipientele noastre, trebuie să potrivim din ochi cantitatea de saramură, deci este mai bine să avem destulă, decât să fim nevoiți să mai facem alta. Așadar, vom pune apa cu sare la încălzit într-o oală încăpătoare, până când sarea se dizolvă de tot, după care o lăsăm să se răcească.

Rețetă de pepeni murați. Cum se aleg și ce ingredient special e bine să adaugi
Rețetă de pepeni murați. Cum se aleg și ce ingredient special e bine să adaugi

Cum se pun pepenii murați

Acum, ne vom ocupa de așezatul legumelor în borcane. Așadar, vom așeza pe fundul borcanului câteva crenguțe de vișin. Apoi, punem pepeni, printre aceștia așezăm frumos, bucăți de morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, gogonele, conopidă și căței de usturoi. Deasupra legumelor, punem alte crenguțe de vișin și câteva boabe de piper.

Iată că am ajuns și la finalul rețetei. Așadar, nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să umplem borcanele cu saramură și să strângem ermetic capacele. Acum, vom muta borcanele cu pepeni într-o încăpere uscată și răcoroasă. De obicei, pentru a fi siguri că pepenii sunt murați, aceștia trebuie să stea pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni, însă acest lucru depinde de temperatura camerei în care au fost depozitați. Ei bine, aceasta a fost rețeta de pepeni murați, iar noi vă dorim să îi savurați cu plăcere.