Home » Cum să faci orice » Rețete de ciorbe pentru zilele de post. Cum le faci mai gustoase fără carne

Rețete de ciorbe pentru zilele de post. Cum le faci mai gustoase fără carne

Alexandru Cazacu / 04.10.2021, 12:37
Rețete de ciorbe pentru zilele de post. Cum le faci mai gustoase fără carne

Deși nu conțin carne, ciorbele pentru zilele de post sunt extrem de delicioase și sănătoase. Mulți dintre români țin post în apropierea sărbătorilor, iar dacă te afli și tu printre aceștia, noi ți-am pregătit câteva rețete deosebite de ciorbe de post.

Rețete de ciorbe pentru zilele de post

Rețetele de ciorbe de post pe care ți le-am pregătit astăzi sunt foarte ușor de preparat, însă sunt extrem de delicioase, chiar dacă nu conțin carne. Haideți să vedem cum se prepară cele mai bune ciorbe pentru zilele de post și care sunt ingredientele de care avem nevoie.

Ciorbă de varză

Ingrediente:

  • 1 varză acră
  • 2 cartofi
  • 1 ceapă mare
  • 1 rădăcină păstârnac
  • cimbru
  • 2 – 3 roșii
  • 600 ml zeamă de varză
  • ulei.

Mod de preparare

Pentru început vom lăsa varza murată la desărat pentru câteva ore în apă, după care o tăiem fâșii. În oală punem uleiul și călim ceapa tocată mărunt, morcovul dat prin răzătoare și păstârnacul tăiat cubulețe.

Când legumele s-au înmuiat adăugăm varza și cartofii tăiați cubulețe. Punem apă în funcție de cât de deasă vrem să iasă ciorba și lăsăm să fiarbă. Când legumele sunt aproape gata, adăugăm și roșiile tăiate și curățate de coajă, zeamă de varză, în funcție de cât de acră vrem ciorba și lăsăm să mai dea câteva clocote. Stingem focul, presărăm cu cimbru și acoperim oala.

Ciorbă de post cu cartofi

Ingrediente:

  • 10 cartofi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuștean
  • sare și piper
  • borș acru
  • ulei
  • 3 litri de apă.

Modul de preparare

Curățăm ceapa și tocăm ceapa mărunt, iar morcovul îl tăiem cubulețe. Acum, în oală punem 2 linguri de ulei și călim ceapa și morcovul până se înmoaie. Adăugăm în oală cartofii, apa și lăsăm să fiarbă la foc potrivit pentru aproximativ 40 de min, cât cartofii să nu se sfărâme. Când legumele sunt aproape fierte, potrivim de sare și piper, adăugăm borșul și verdeața și lăsăm să mai fiarbă pentru aproximativ 10 min.

Ciorbă de post cu legume

Ingrediente:

  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • fasole păstăi
  • 3 roșii
  • zeamă de lămâie sau borș acru
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • ulei
  • sare și piper.

Ciorbă de legume – mod de preparare

Spălăm și curățăm legumele, tocăm ceapa mărunt și rădăcinoasele le tăiem cubulețe. Într-o oală, punem ceapa la fiert în 2 litri de apă cu un praf de sare și puțin ulei. Când ciorba a început să clocotească, adăugăm morcovul și păstârnacul și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. Adăugăm acum și cartofii, păstăile, roșiile tocate și mai lăsăm să fiarbă pentru alte 20 de minute. Acrim ciorba cu zeamă de lămâie sau borș și lăsăm să mai dea un clocot. Stingem focul, presarăm ciorba cu pătrunjel proaspăt.

Rețete de ciorbe pentru zilele de post - Ciorbă de legume
Rețete de ciorbe pentru zilele de post – Ciorbă de legume

Ciorbă de fasole

Ingrediente:

  • 400 g fasole
  • 1 morcov
  • 1 ceapă mare
  • țelină
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras roșu
  • 5 roșii
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • ulei
  • zeamă de lămâie
  • sare și piper.

Mod de preparare

Mai întâi vom pune boabele de fasole la înmuiat pentru câteva ore. După care le punem la fiert într-o oală cu apă și sare. Separat, într-o tigaie punem uleiul la încins și călim ceapa, 1 ardei tăiat cubulețe și morcovul. După ce acestea s-au călit le adăugăm în oală, după care punem țelina și păstârnacul și lăsăm la foc potrivit până fasolea este fiartă. Adăugăm în oală și roșiile tăiate cuburi, potrivim de sare și piper, înăcrim cu puțină zeamă de lămâie și mai lăsăm ciorba să fiarbă pentru 10 minute. Stingem focul și presărăm totul cu pătrunjel proaspăt tocat.