Home » Cum să faci orice » Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca. Este medicament pentru suflet

Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca. Este medicament pentru suflet

Alexandru Cazacu / 24.11.2021, 09:19
Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca. Este medicament pentru suflet

Marele duhovnic român, Arsenie Boca, este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute personalități ale Bisericii Ortodoxe din țara noastră. Cu toate că au trecut mai bine de 30 de ani de la trecerea sa în neființă, învățăturile și sfaturile duhovnicești a părintelui au rămas în sufletul multor credincioși. De asemenea, de la Arsenie Boca ne-a rămas și o rugăciune pe care el o rostea în fiecare dimineață, pentru pace și liniște sufletească.

Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca

Rugăciunea părintelui Arsenie Boca pe care o veți găsi în următoarele rânduri trebuie rostită în fiecare dimineață. După cum am menționat și anterior, aceasta se rostește pentru liniște sufletească, pentru a fi ferit de rele, dar și pentru putere de muncă în ziua respectivă. Iată ce spune această frumoasă rugăciune:

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac și astfel, ținând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, că nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochii minții, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre și toate împreună au făcut temnița în care Te ținem bolnav, flămând și fără haină, așa risipind în deșert zilele noastre, umbriți și dosădiți până la pământ …”. Citește continuarea pe creștinortodox.ro.

Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca
Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca

Primii pași spre călugărie a lui Arsenie Boca

Născut la data de 29 septembrie 1910, în Vața de Sus, județul Hunedoara, marele duhovnic a primit la naștere numele de Zian Vălean. După cum spunea chiar părintele Arsenie Boca într-o declarație dată în 1945, școala primară și liceul le-a făcut în orașul Brad, din același județ.

În ceea ce privește viața monahală a lui Arsenie Boca, el a făcut primii pași în acest sens spre sfârșitul anilor 1930, după absolvirea studiilor teologice și cele ale Institutului de Arte Frumoase din Capitală. În 1939, Mitropolitul Nicolae Bălan l-a trimis pe tânărul diacon Zian (Arsenie Boca) în călugărie pe Sfântul Munte Athos. În perioada petrecută acolo, Arsenie Boca a ajutat la mai multe lucrări de construcție și s-a ocupat de transcrierea manuscriselor Filocaliei, care ulterior urmau să fie publicate în România.

După cele 3 luni de zile petrecute pe Muntele Athos, tânărul diacon se întoarce în România, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din județul Brașov. În 1940, Arsenie Boca este tuns în monahism, iar 2 ani mai târziu a fost numit stareț al Mănăstirii Brâncoveanu.

După ce ani la rând a trecut de mai multe ori prin arestul miliției, fiind considerat un opozant al regimului, Arsenie Boca a fost trimis la Mănăstirea Prislop. Cu toate acestea, prigoana comunistă nu s-a terminat aici, deoarece în ianuarie 1951 el a fost săltat din nou de Miliție. Ei bine, șirul anchetelor și a perioadelor de detenție s-a încheiat în 1959, când duhovnicului nu i s-a mai permis să slujească.