Home » Cum să faci orice » Sarmale de post din Bucovina. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas. De ce ingrediente ai nevoie

Sarmale de post din Bucovina. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas. De ce ingrediente ai nevoie

Alexandru Cazacu / 11.03.2022, 17:12
Sarmale de post din Bucovina. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas. De ce ingrediente ai nevoie

Postul Paștelui a început deja, acesta fiind cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an ale creștinilor ortodocși. În această perioadă, persoanele care aleg să postească nu consumă produse de origine animală. În acest context, noi vă vom prezenta în continuare o rețetă tradițională de sarmale de post din Bucovina.

Cum să faci cele mai bune sarmale de post. Rețetă tradițională din Bucovina

În zilele de post, gospodinele din Bucovina pregătesc niște sarmale tradiționale incredibil de gustoase. După cum bine știm cu toții, Postul Paștelui a început deja, iar timp de 40 de zile, cei care doresc să postească nu consumă alimente de origine animală.

Dacă și tu postești în această perioadă, în rândurile de mai jos vei afla cum să faci cele mai bune sarmale de post. Hai să vedem care sunt ingredientele necesare și cum se prepară această rețetă tradițională.

Ingrediente:

  • 2 căni orez
  • 600 g ciuperci
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 ardei capia
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 2 linguri bulion
  • 1 legătură mărar proaspăt tocat
  • 1 linguriță boia dulce
  • cimbru uscat
  • 30 – 40 de frunze de sfeclă roșie
  • sare și piper.
Sarmale de post ca în Bucovina
Sarmale de post din Bucovina. Rețetă tradițională explicată pas cu pas

Sarmale de post din Bucovina – Mod de preparare

Mai întâi, vom spăla și curăța toate legumele. Morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel le curățăm și le dăm prin mașina de tocat sau prin răzătoare.

Apoi, vom pune uleiul la încins într-o cratiță. Când uleiul s-a încins, vom adăuga în cratiță cele două cepe tocate mărunt și ciupercile stoarse de lichid și mărunțite. Sotăm legumele pentru aproximativ 2-3 minute, după care punem în tigaie și morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel. Le lăsăm și pe acestea la călit vreme de câteva minute.

În continuarea, punem peste legumele din cratiță și pasta de tomate, amestecând bine, în timp ce lăsăm să se călească la foc mic. După 3-4 minute oprim focul și dăm cratița la o parte.

Între timp, spălăm orezul în câteva ape și îl punem într-un bol încăpător (sau într-o oală). Apoi, turnăm peste orez legumele călite. Adăugăm acum mărarul tocat, boiaua de ardei și puțin cimbru uscat. Potrivim de sare și piper, după care amestecăm bine toate ingredientele. După ce am terminat de amestecat, lăsăm compoziția pentru sarmale de post să stea aproximativ 50 – 60 de minute.

Cum se fac sarmale de post

Cât timp se „odihnește” compoziția, noi ne vom ocupa de frunzele de sfeclă roșie în care vom înfășura sarmalele. Dacă folosim frunze verzi, atunci o să le oprim puțin în apă cu sare. În schimb, frunzele murate le vom lăsa cel puțin o oră în apă rece pentru a elimina surplusul de sare din ele.

Iată că am ajuns rularea sarmalelor de post. Așadar, vom pune pe fiecare frunză de sfeclă câte o lingură de compoziție, după care rulăm sarmaua. Când am terminat toată compoziția, așezăm frumos sarmalele într-o oală. Turnăm apă cât să acopere sarmalele, punem capacul și lăsăm oala cu sarmale la foc mic pentru 60 de minute.

După o oră, luăm capacul și adăugăm în apa din oală o lingură de bulion. Acoperim apoi din nou sarmalele și mai lăsăm să fiarbă circa 30 de minute.