Home » Cum să faci orice » Tortilla cu legume – rețeta simplă și delicioasă, ideală pentru Postul Paștelui. Ce îți trebuie de fapt

Tortilla cu legume – rețeta simplă și delicioasă, ideală pentru Postul Paștelui. Ce îți trebuie de fapt

Alexandru Cazacu / 11.04.2022, 11:10
Tortilla cu legume – rețeta simplă și delicioasă, ideală pentru Postul Paștelui. Ce îți trebuie de fapt

Tortilla este originară din Mexic, făcută de obicei din făină de porumb nedospită sau, mai rar, din făină de grâu. În mod tradițional, porumbul pentru tortilla era fiert cu var nestins pentru a înmuia boabele și a slăbi coaja, iar boabele erau măcinate pe piatră. În zilele noastre, această lipie însoțește majoritatea mâncărurilor mexicane, însă și alte țări au preluat celebrul preparat. În continuarea articolului, veți găsi o rețetă inedită de tortilla cu legume, ideală pentru postul Paștelui.

Rețetă simplă și delicioasă de tortilla cu legume

După cum spuneam, tortilla este unul dintre preparatele principale ale gastronomiei mexicane și este bază pentru nenumărate feluri de mâncare, printre care taco, burrito, enchilada, taquito și multe altele. Există mai multe rețete de tortilla, însă noi vă vom prezenta astăzi o rețetă delicioasă de tortilla cu legume. Hai să vedem care sunt ingredientele de care avem nevoie și cum se prepară.

Tortilla cu legume – Ingrediente (două porții):

  • 250 fasole roșie (la conservă)
  • 50 g fasole verde
  • 200 g ciuperci
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă mare
  • 50 g sos de roșii
  • ulei de măsline
  • 2 lipii mexicane mari (fără gluten)
  • sare și piper.
Rețetă simplă și delicioasă de tortilla cu legume
Rețetă simplă și delicioasă de tortilla cu legume

Mod de preparare

Pentru început vom spăla și curăța toate legumele. Ceapa o tocăm mărunt, ardeiul îl tăiem în fâșii subțiri, iar restul legumelor le tocăm cubulețe. Încingem 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă, în care punem ceapa la călit. Când ceapa s-a înmuiat și devine translucidă, adăugăm în tigaie și restul legumelor (în afară de fasolea roșie). Turnăm apoi o cană de apă, acoperim tigaia cu capac și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru circa 10 minute.

După ce s-au scurs cele 10 minute, dăm la o parte capacul și lăsăm să mai fiarbă până când lichidul se evaporă. Adăugăm acum fasolea roșie și sucul de roșii, potrivim totul de sare și piper, amestecăm ușor ingredientele și mai lăsăm la gătit pentru alte 10 minute.

Acum nu mai avem nimic de făcut decât să umplem lipiile mexicane cu legume, le rulăm frumos și le servim. Aceasta a fost rețetă de tortilla cu legume, iar noi vă dorim să vă bucurați de gustul inedit al acestui preparat pur și simplu delicios.

Curiozități despre tortilla

  • Denumirea celebrelor lipii mexicane provine din cuvântul spaniol „torta” care înseamnă „turtă rotundă”.
  • În Guatemala și Mexic, există trei culori de aluat de porumb pentru a face tortilla: alb, galben și albastru închis.
  • O familie tipic mexicană de patru persoane consumă mai mult de 1 kg de tortilla în fiecare zi. Conform statisticilor, În Mexic, locuitorii din mediul urban consumă anul în jur de 56,7 kg de tortilla de persoană. În schimb, oamenii care locuiesc în zonele rurale consumă 79,5 kg de persoană.
  • Putem spune că tortilla este pentru Mexic ceea ce este pâinea pentru alte țări. Ba chiar mai mult de atât, prețul acestui preparat are un impact destul de mare asupra economiei țării.

Tortilele de porumb albastru au mai puțin amidon și cu aproximativ 20% mai multe proteine ​​decât tortilele de porumb alb, potrivit unui studiu din 2007.