Home » Din București » Indicele calității aerului în București, duminică, 16 mai 2021. Situația pentru fiecare sector al Capitalei

Indicele calității aerului în București, duminică, 16 mai 2021. Situația pentru fiecare sector al Capitalei

Violeta Badea / 16.05.2021, 09:11
Indicele calității aerului în București, duminică, 16 mai 2021. Situația pentru fiecare sector al Capitalei

Indicele calității aerului în București, duminică, 16 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale dimineții și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Veștile nu sunt tocmai bune pentru sectorul 6.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 16 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți – monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Indicele calitatii aerului
Indicele calitatii aerului

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Duminică, 16 mai, ora 9.00, indicele calității aerului în București arată un nivel destul de scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Însă, astăzi, aceasta este cea de-a treia cea mai poluată zonă din București, indicele de poluare fiind 53, ceva mai scăzut decât ieri. În schimb, și în zona Expoziției și Mihalache nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 18, respectiv 22.

Sector 2 – Acest sector se poate lăuda cu cel mai respirabil aer, așa că sunt recomandat plimbările în această dimineață. Zona cu cel mai scăzut nivel este astăzi Universitate, unde indicele este 15, urmată de Pantelimon, cu 18, Doamna Ghica cu 24, și Baicului cu 36.

Sector 3 – În acest sector, cel mai ridicat nivel de poluare se regăsește la stația Pallady, fiind cea de-a doua cea mai poluată zonă din București, indicele arată o valoare de 54. De partea cealaltă, zona cu un indice mai scăzut este Fizicienilor, cu o valoare de 31.

Sector 4 – La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 12 în această dimineață.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el duminică, 16 mai 2021, cu un nivel destul de scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi indicele era, la ora 8.00, 19.

Sector 6 – Acest sector se află astăzi pe primul loc în topul celor mai poluate zone ale Capitalei. Astfel, în zona Bragadiru, indicele de poluare este 100, ceea ce înseamnă că zona este foarte poluată. Restul zonelor din acest sector nu trec de un indice de 33, ceea ce înseamnă că nivelul de poluare este scăzut, spre foarte scăzut.