Home » Utile » Indicele calității aerului în București, joi, 13 mai. Cât de poluat este aerul în cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, joi, 13 mai. Cât de poluat este aerul în cele 6 sectoare

Violeta Badea / 13.05.2021, 10:23
Indicele calității aerului în București, joi, 13 mai. Cât de poluat este aerul în cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, joi, 13 mai. Cât de poluat este aerul în cele 6 sectoare. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Iată care este cel mai poluat sector din București.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 13 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Harta poluare Bucuresti
Harta poluare Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Joi, 13 mai, ora 10.00, indicele calității aerului în București arată un nivel mediu de poluare în majoritatea punctelor din București, cu excepția sectorului 6!

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Însă astăzi aceasta este a doua cea mai poluată zonă din București, indicele de poluare fiind 77, ceva mai crescut decât ieri. În schimb, și în zona Expoziției și Mihalache nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 29, respectiv 35.

Sector 2 – Și în acest sector se respira bine în primele ore ale zile. Zonele cu cel mai scăzut nivel sunt astăzi Doamna Ghica și Universității, aici indicele fiind 35, respectiv 25. Cel mai ridicat indice din acest sector se înregistrează în zona Baicului, 44.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 38. De partea cealaltă, zona cu un indice mai ridicat este Pallady, cu o valoare de 55, însă per total, aerul este destul de respirabil, deci sunt recomandate plimbările în aer liber.

Sector 4 –  La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 18, puțin mai crescut decât ziua de ieri.

Sector 5 –  Acest sector se află în topul sectoarelor care au cel mai respirabil aer în București. Mai exact, la stația Odăi indicele era, la ora 10.00, 26, iar în zona Libertății, indicele era 30.

Sector 6 –  Acest sector se află astăzi pe primul loc în topul celor mai poluate zone ale Capitalei. Pe primul loc se află zona Bragadiru, unde indicele este 100. În schimb, în Piața Drumul Taberei indicele este de 34. Restul zonelor din acest sector nu trec de un indice de 30, ceea ce înseamnă că nivelul de poluare este destul de scăzut.