Home » Din București » Indicele calității aerului în București, luni, 10 mai 2021. Ce se întâmplă în cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, luni, 10 mai 2021. Ce se întâmplă în cele 6 sectoare

Manolică Anca / 10.05.2021, 08:31
Indicele calității aerului în București, luni, 10 mai 2021. Ce se întâmplă în cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, luni, 10 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Hai să vedem cum începem săptămâna.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 10 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Luni, 10 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel destul de scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Astăzi este a doua cea mai poluată zonă din București, indicele de poluare fiind 53, ceva mai scăzut decât ieri. În schimb, și în zona Expoziției și Mihalache nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 13, respectiv 11.

Sector 2 – Dacă ieri acest sector se avea un nivel scăzut de poluare, astăzi valorile au mai scăzut puțin, ajungând la un nivel foarte scăzut de poluare. Zona cu cel mai scăzut nivel este și astăzi zona Universității, aici indicele fiind 13, urmată îndeaproape de Pantelimon, cu 18, și Doamna Ghica cu 19.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 16. Aceste sector dă astăzi zona cu al treilea cel mai ridicat indice de poluare din sector. Mai exact, la stația Pallady, unde valoarea indicelui este 43, ceva mai scăzută decât ieri, când a fost 56. Per total, aerul este respirabil, deci sunt recomandate plimbările în aer liber.

Sector 4 – Acest sector este astăzi sectorul extremelor. Astăzi această parte a Capitalei dă zona cea mai poluată, mai exact la stația Metalurgiei, unde indicele este 57, dar și zona cu cel mai scăzut nivel de poluare. Acesta este cazul stației Timpuri Noi, unde indicele este 8.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el luni, 10 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stațiile Odăi și Libertății, indicele era 10, respectiv 11, la ora 8.00.

Sector 6 – Și în sectorul șase se respiră bine. În această dimineață, cea mai scăzută valoare a indicelui este tot în zona Drumul Taberei, 12, urmată de Iuliu Maniu, cu 13. Zonele cu cel mai ridicat indice de poluare din acest sector sunt Regie și Virtuții, unde indicele este 33.