Home » Știri » Cele mai poluate țări din Europa. Pe ce loc a ajuns România în clasament

Cele mai poluate țări din Europa. Pe ce loc a ajuns România în clasament

Alexandru Cazacu / 16.03.2021, 14:07
Cele mai poluate țări din Europa. Pe ce loc a ajuns România în clasament

Potrivit celor mai noi date centralizate în platforma globală cu privire la calitatea aerului, IQAIR, România se află pe locul 15 în topul celor mai poluate state din Europa. Mai mult de atât, Bucureștiul ocupă poziția 51 la nivel global din punct de vedere al poluării, transmite Green Peace România.

Cele mai poluate țări din Europa

Potrivit statisticilor, în 2020 84% din țările monitorizate la nivel global au observat îmbunătățiri ale calității aerului. Asta mai ales din cauza măsurilor globale care au fost luate împotriva răspândirii infectărilor cu COVID-19. Așadar, în acest context, îmbunătățiri au fost observate în orașe precum: Beijing (-11%), Chicago (-13%), Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) și Seul (-16 %), potrivit Agerpres.

Se pare că doar un număr de doar 24 de țări din cele 106 care au fost monitorizate, au respectat recomandările OMS cu privire la poluarea cu PM2.5, în cursul anului precedent. Pe de altă parte, în 2020, aproximativ jumătate dintre orașele europene au depășit acestă recomandare, iar cele mai ridicate niveluri s-au înregistrat în unele state din Europa de Sud-Est precum: Bosnia Herţegovina, Macedonia de Nord și Bulgaria.

România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai populate țări din Europa

De asemenea, sursa citată susține că orașele europene sunt poluate cronic, 18% experimentând 50 sau mai multe zile în care obiectivele zilnice ale OMS sunt încălcate. Totodată, monitorizarea și raportarea guvernamentală a calității aerului în Europa este relativă, asta deoarece Europa de Nord și de Vest au cele mai dense rețele de monitorizare a calității aerului, cu 818 orașe acoperite, în Europa de Est și de Sud sunt doar 616 astfel de orașe.

„În România, autoritățile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe rețele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În București, doar una din cele 6 stații oficiale monitorizează praful fin, și aceea e amplasată la periferia orașului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant”, susține Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Pe ce loc este România în topul celor mai poluate țări din Europa
Pe ce loc este România în topul celor mai poluate țări din Europa

Capitala României ocupă locul 51 în topul celor mai poluate capitale din lume

Potrivit raportului de specialitate, într-n un top al celor mai poluate capitale pe plan mondial, Bucureștiul ocupă locul 51.  Însă, în acest context, capitala Indiei este cea mai poluată din lume.

Pe de altă parte, potrivit raportului, aerul cu cea mai bună calitate îl putem găsi în insulele din mijlocul Oceanului Indian, cum ar fi Noua Zeelandă sau Virgin Islands, sau în unele capitale din țările nordice Suedia și Finlanda.

România, vizată de proceduri de infirigement privind mediul

Se pare că țara noastră este vizată de o serie de proceduri de infiringement cu privire la mediul înconjurător. Deșeurile, natura, apa și calitatea aerului sunt domenii în care România are o legislație neconformă cu directivele Uniunii Europene. Așadar, Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de acțiune. În menționate au fost inițiate deja proceduri de infringement.

În luna mai 2020, Executivul European îi ceruse României ca, în timp de patru luni, să ia măsuri cu privire la îmbunătățirea calității aerului, să informeze publicul și să raporteze constant cu privire la gravitatea calității aerului.