Home » Life & Style » Cum să îți cureți plămânii. 3 tehnici simple pe care le poți face acasă

Cum să îți cureți plămânii. 3 tehnici simple pe care le poți face acasă

Ileana Mladinoiu / 11.03.2021, 12:25
Cum să îți cureți plămânii. 3 tehnici simple pe care le poți face acasă

Sănătatea aparatului respirator este esențială pentru sănătatea generală a unei persoane, mai ales acum când noul coronavirus atacă plămânii. Expunerea plămânilor la poluarea produsă de noxele emise de mașini dintr-un oraș, la care adăugam fumatul activ ori pasiv nu pot duce decât la disconfort în zona pieptului unei persoane, la congestia tractului respirator sau inflamație.
Substanța mucoasă se acumulează în exces în plămâni pentru a prinde toți germenii și agenții patogeni, ceea ce contribuie la acele dificultăți în respirație.

Tehnici de curățare a plămânilor

Un lucru bun este ca oamenii să poată utiliza tehnici specifice pentru a ajuta la eliminarea plămânilor de mucus și iritanți, astfel încât să se producă ameliorarea congestiei toracice și a altor simptome neplăcute.

Totodată, unele dintre aceste metode pot contribui la deschiderea căilor respiratorii, cu scopul îmbunătățirii capacitatății pulmonare și reducerii inflamației. În realitate, asta înseamnă reducerea efectelor poluării din atmosferă și a fumului în plămâni.

Să aruncăm o privire asupra exercițiilor de respirație și a modificărilor stilului de viață ce vă pot fi de folos în eliminarea excesului de mucus din plămâni și la îmbunătățirea respirației.

Tehnici de curățare a plămânilor
Tehnici de curățare a plămânilor

Terapia cu aburi

Terapia cu aburi sau inhalarea vaporilor, cunoscută de altfel de multă vreme, presupune inhalarea vaporilor de apă pentru a deschide căile respiratorii și a ajuta plămânii să elimine mucusul în exces.

Persoanele cu afecțiuni pulmonare pot observa că simptomele se agravează când aerul este rece sau uscat. Acest climat usucă membranele mucoase ale căilor respiratorii și poate limita fluxul sanguin.

Rolul aburului este de a adauga căldură și umiditate aerului, ceea ce poate îmbunătăți respirația și, desigur, poate ajuta la eliminarea mucusului din căile respiratorii și plămâni. Inhalarea vaporilor de apă oferă în cele mai multe cazuri posibilitatea unei respirații mai ușoare.

Un studiu efectuat pe 16 bărbați ce sufereau de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune a plămânilor care îngreunează respirația, a scos la iveală faptul că pacienții nu au raportat o îmbunătățire durabilă a funcției lor respiratorii.

Prin urmare, această terapie poate fi o soluție temporară eficientă, dar oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări înainte de a înțelege pe deplin beneficiile tratamentului cu abur asupra sănătății pulmonare.

Tusea controlată

Tusea controlată poate ajuta la transmiterea mucusului prin căile respiratorii. Tusea este modalitatea prin care organismul elimină în mod natural toxinele prinse în mucus.

Tusea controlată eliberează excesul de mucus din plămâni și îl trimite prin căile respiratorii. Medicii recomandă persoanelor cu BPOC să efectueze acest exercițiu pentru a-și curăța plămânii.

Exerciții simple pentru a curăța excesul de mucus din plămâni

Așezați-vă pe un scaun cu umerii relaxați, ținând picioarele cu talpa pe podea.
Încrucișați-vă brațele peste stomac.
Înspirați încet pe nas, ca și cum ați inhala mirosul unei flori delicate sau al unui parfum preferat.
Așteptați o secundă, apoi expirați încet și adânc prin gura pe jumătate deschisă, în timp ce vă aplecați, împingând brațele pe stomac.
Tușiți de 2-3 ori în timp ce expirați, ținând gura ușor deschisă.
Inspirați din nou încet pe nas.
Odihniți-vă și repetați după nevoie.