Home » Știri » Comisia Europeană anunță că lupa anticorupție din România trebuie să continue

Comisia Europeană anunță că lupa anticorupție din România trebuie să continue

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 13:53
Comisia Europeană anunță că lupa anticorupție din România trebuie să continue

Oficialii de la Comisia Europeană, președintele Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, s-au arătat îngrijorați de decizia Guvernului de a adopta OUG privind modificarea Codurilor Penale și aporbarea legii grațierii.

Președintele Comisiei Europene, împreună cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au susținut, într-o declarație comună, că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” ceea ce se întâmplă acum în România, informează News.ro.

”Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV)”, se arată în declaraţia oficialilor Comisiei Europene.

Cei doi spun că Raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), publicat săptămâna trecută de către Comisia Europeană, a arătat o îmbunătățire în lupta împotriva corupției și a apreciat procurorii români care se luptă cu aceasta.

Șefii de la Comisia Europeană mai spun că orice acțiune care poate submina sau slăbi acest proces de luptă al corupției, poate restrânge domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune, iar impactul, pe viitor, nu va fi unul pozitiv.

”În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi Legea cu privire la graţieri”, se mai arată în declaraţia celor doi.

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a precizat în dimineața zilei de 1 februarie că premierul Sorin Grindeanu a fost chemat la discuții de către ambasadorul Americii la București, Hans Klem.

Reiterăm faptul că, Guvernul Grindeanu a adoptat, marți seară, Ordonanța de Urgență care prevede modificarea Codurilor Penale și legea grațierii. Câteva ore mai târziu, la ora 01:25 dimineața, Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, iar dacă Avocatul Poporului nu va ataca la CCR decizia, în zece zile de la publicarea ei în Monitor, aceasta intră în vigoare.