Home » Din București » Indicele calității aerului în București, duminică, 9 mai 2021. Cele mai poluate zone din Capitală și din Ilfov

Indicele calității aerului în București, duminică, 9 mai 2021. Cele mai poluate zone din Capitală și din Ilfov

Manolică Anca / 09.05.2021, 08:25
Indicele calității aerului în București, duminică, 9 mai 2021. Cele mai poluate zone din Capitală și din Ilfov

Indicele calității aerului în București, duminică, 9 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Hai să vedem pe unde ne putem plimba liniștiți astăzi.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 9 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Duminică, 9 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel destul de scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de weekend.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Și astăzi este pe primul loc, indicele de poluare fiind 65, chiar putin mai ridicat decât ieri. În schimb, și în zona Expoziției nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 20.

Sector 2 – Dacă ieri acest sector se lăuda cu un nivel foarte scăzut, azi valorile au mai urcat puțin, dar rămâne un nivel scăzut de poluare. Nivelul maxim al indicelui de poluare se înregistrează în zona Baicului, 41, urmat de Matei Basarab, cu 38 și Basarabia cu 29. Zona cu cel mai scăzut nivel rămâne, însă, Universitatea, aici indicele fiind 17, urmată îndeaproape de Pantelimon, cu 18.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 27. Zona cu al doilea cel mai ridicat indice de poluare din sector rămâne și astăzi tot Pallady și ceva mai crescut decât ieri, 56. Per total, aerul este respirabil, deci sunt recomandate plimbările în aer liber.

Sector 4 – Așa cum ne-am obișnuit ca sectorul 1 să dea cea mai poluată zonă, sectorul patru vine cu zona cu cel mai scăzut nivel de poluare. Acesta este cazul stației Timpuri Noi, unde indicele este 12.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el duminică, 9 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stațiile Odăi și Libertății, indicele era tot 15 la ora 8.00.

Sector 6 – Și în sectorul șase se respiră bine, însă valorile sunt mai ridicate decât ieri. În această dimineață, cea mai scăzută valoare a indicelui este tot în zona Drumul Taberei, 13, urmată de Iuliu Maniu, cu 14. Zona cu cel mai ridicat indice de poluare din acest sector este Regie, unde indicele este 40.