Home » Din București » Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 8 mai 2021. Situația poluării în cele 6 sectoare și în Ilfov

Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 8 mai 2021. Situația poluării în cele 6 sectoare și în Ilfov

Manolică Anca / 08.05.2021, 08:23
Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 8 mai 2021. Situația poluării în cele 6 sectoare și în Ilfov

Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 8 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale weekend-ului și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Hai să vedem ce aer respirăm.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 8 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Sâmbătă, 8 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel foarte scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Și astăzi este pe primul loc, indicele de poluare fiind 61. În schimb, și în zona Expoziției nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 13.

Sector 2 – Un nivel foarte scăzut de poluare este și în sectorul doi, maximul fiind 23, la stația Baicului. Este urmată de stația Pantelimon, cu 18, Doamne Ghica cu 14 și zona Universității cu 11.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 12. Zona cu al doilea cel mai ridicat indice de poluare din sector rămâne și astăzi tot Pallady, însă este ceva mai bine decât ieri. Indicele este 43. Per total, aerul este respirabil, deci sunt recomandate plimbările în aer liber.

Sector 4 – Acest sector este cel care dă și astăzi zona cu cel mai scăzut nivel de poluare. Acesta este cazul stației Timpuri Noi, unde indicele este 8.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el sâmbătă, 8 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi, indicele era tot 8 la ora 8.00.

Sector 6 – Și în sectorul șase se respiră bine. În această dimineață, acesta înregistrează un nivel foarte scăzut de poluare, cea mai scăzută valoare a indicelui fiind în zona Drumul Taberei, 11, urmată de Iuliu Maniu, cu 13. Zona cu cel mai ridicat indice de poluare din acest sector este Regie, unde indicele este 30.