Home » Din București » Indicele calității aerului în București, vineri, 7 mai 2021. Care este situația înregistrată la nivelul poluării în cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, vineri, 7 mai 2021. Care este situația înregistrată la nivelul poluării în cele 6 sectoare

Manolică Anca / 07.05.2021, 08:37
Indicele calității aerului în București, vineri, 7 mai 2021. Care este situația înregistrată la nivelul poluării în cele 6 sectoare

Indicele calității aerului în București, vineri, 7 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Hai să vedem ce aer respirăm.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 7 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Vineri, 7 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Astăzi este pe primul loc, indicele fiind 67. În schimb, și în zona Expoziției nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 20.

Sector 2 – Un nivel scăzut de poluare este și în sectorul doi, maximul fiind 28, la stația Doamna Ghica. Dacă până acum eram obișnuiți la ca stația Universitate să fie cel mai scăzut indice, ei bine, astăzi indicele mai scăzut din acest sector se regăsește la stația Pantelimon, 18.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 22. Zona cu al doilea cel mai ridicat indice de poluare din sector rămâne și astăzi tot Pallady, însă este ceva mai bine decât ieri. Indicele este 50. Per total, aerul se păstrează în limite decente, deci plimbările sunt încă recomandate.

Sector 4 – Acest sector este cel care dă și astăzi zona cu cel mai scăzut nivel de poluare. Acesta este cazul stației Timpuri Noi, unde indicele este 13.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el vineri, 7 mai 2021 cu un nivel scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi, indicele era 18 la ora 8.00.

Sector 6 – În această dimineață, și sectorul șase înregistrează un nivel scăzut de poluare, exceptând stația Rudeni unde indicele este 67. Următoarea zonă cu cel mai ridicat indice de poluare este Regie, unde indicele este 40. Cel mai scăzut nivel se înregistrează în zona Iuliu Maniu, unde indicele este 17.