Home » Din București » Indicele calității aerului în București, joi, 29 aprilie 2021. Zona în care se înregistrează cele mai ridicate cifre

Indicele calității aerului în București, joi, 29 aprilie 2021. Zona în care se înregistrează cele mai ridicate cifre

Manolică Anca / 29.04.2021, 08:32
Indicele calității aerului în București, joi, 29 aprilie 2021. Zona în care se înregistrează cele mai ridicate cifre

Care este indicele calității aerului în București, joi, 29 aprilie. Zona în care se înregistrează cele mai ridicate cifre în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare din Capitală.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 29 aprilie

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Joi, 29 aprilie, nivelul de poluare din București este ceva mai ridicat față de ziua de miercuri, la aceeași oră. Însă, indicele calității aerului în București, joi, 29 aprilie 2021, ora 8.00, continuă să arate un nivel scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București.

Sector 1 – Și astăzi, stația Aerogării înregistrează cel mai ridicat indice de poluare din toată Capitala, 73. De asemenea, la fel ca și ieri, în zona Expoziției se menține un nivel scăzut de poluare, indicele fiind 37, iar în zona Mihalache, 46.

Sector 2 – Și în acest sector, indicele poluării păstrează limite decente, deși indicii au crescut puțin față de ieri. Maximul se înregistrează la stația Pantelimon, 46, urmat de Doamna Ghica cu 43. Cel mai bine se respiră în zona Universității, pentru că, la ora 8.00, indicele era 30.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 38, dar ceva mai ridicat decât ieri. Din păcate, astăzi, în acest sector există două zone cu un nivel mediu de poluare, la stația Pallady regăsindu-se a doua cea mai poluată zonă din București, indicele la ora 8.00, fiind 63. Cealaltă staie este Matei Basarab cu 58.

Sector 4 – Și astăzi, acest sector se laudă, la stația Timpuri noi, cu cel mai scăzut nivel de poluare din toată Capitala. Aici indicele este 22.

Sector 5 – La stația la Libertății, indicele calității aerului în București, joi, 29 aprilie 2021, indică la fel un nivel scăzut de poluare, 33.

Sector 6 – În această dimineață, sectorul pare să fie cel mai afectat de poluare, pentru că sunt ceva mai multe stații care, la ora 8.00, au înregistrat un nivel mediu de poluare. Cel mai ridicat indice de poluare este înregistrat la stația Prelungirea Ghecea, mai exact 56, urmat de stația Regie cu 54, apoi Virtuții și Pasajul Lujerului cu 52 și Leu cu 51. Cel mai scăzut nivel se înregistrează, și astăzi, în zona Iuliu Maniu, unde indicele este 25.