Home » Din București » Indicele calității aerului în București marți, 4 mai 2021. Care este cea mai poluată zonă din Capitală

Indicele calității aerului în București marți, 4 mai 2021. Care este cea mai poluată zonă din Capitală

Manolică Anca / 04.05.2021, 09:43
Indicele calității aerului în București marți, 4 mai 2021. Care este cea mai poluată zonă din Capitală

Care este indicele calității aerului în București, marți, 4 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Avem vești bune și în a treia zi de Paște,

Care este calitatea aerului în București astăzi, 4 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Marți, 4 mai, nivelul de poluare din București este foarte scăzut, la fel ca în a doua zi de Paște. Astfel, indicele calității aerului în București, marți, 4 mai 2021, ora 9.00, arată un nivel foarte scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București.

Sector 1 – În a treia zi de Paște, stația Aerogării se află printre cele mai poluate locuri din București, cu un indice de 76. În schimb, și în zona Expoziției nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 16.

Sector 2 – Și în acest sector, indicele poluării păstrează limite foarte bune, maximul fiind 26, la stația Pantelimon. La stația Doamna Ghica indicele este 17, iar în zona Mosilor, 18. Și mai bine se respiră în zona Universității, pentru că, la ora 9.00, indicele era 15.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 11. Zona a doua cea mai poluată din a treia zi de Paște se regăsește în acest sector, la stația Pallady, unde indicele este 43. Din păcate, acest sector dă în această zi și a treia zonă cu cel mai ridicat nivel de poluare din București, în zona Matei Basarab, aici indicele fiind 33. Însă, aerul se păstrează în limite decente, deci plimbările sunt încă recomandate.

Sector 4 – Și astăzi, acest sector se laudă cu un nivel foarte scăzut de poluare, la stația Metalurgiei indicele fiind 14, în timp ce în zona Luica, indicele este 12.

Sector 5 – Acest sector se laudă marți, 4 mai 2021 cu cel mai scăzut nivel în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi, indicele era 8 la ora 9.00.

Sector 6 – În această dimineață, și sectorul șase înregistrează un nivel foarte scăzut de poluare. Cel mai ridicat indice de poluare este înregistrat la stația Regie, mai exact 32. Cel mai scăzut nivel se înregistrează în zona Drumul Taberei și Iuliu Maniu, unde indicele este 12.