Home » Din București » Indicele calității aerului în București, miercuri, 19 mai 2021. Unde se află cea mai poluată zonă

Indicele calității aerului în București, miercuri, 19 mai 2021. Unde se află cea mai poluată zonă

Manolică Anca / 19.05.2021, 09:17
Indicele calității aerului în București, miercuri, 19 mai 2021. Unde se află cea mai poluată zonă

Indicele calității aerului în București, miercuri, 19 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Unde se află cea mai poluată zonă și unde indicele de poluare este 0.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 19 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Miercuri, 19 mai, ora 9.00, indicele calității aerului în București arată un nivel foarte scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – Așa cum ne-am obișnuit deja, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Astăzi, aceasta este zona cu cel mai ridicat indice de poluare, însă, totodată, acesta este destul de scăzut, 32. a doua cea mai poluată zonă din București, însă cu un indice de poluare destul de scăzut, 33. Foarte bine se respiră și în zonele Expoziției și Mihalache, unde nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 5, respectiv 1.

Sector 2 – Și în acest sector se respiră bine în această dimineață, indicele fiind unul foarte scăzut. Zona cu cel mai scăzut nivel este astăzi Universitate, unde indicele este 5, urmată de Doamna Ghica, cu 8, Pantelimon cu 18, și Baicului cu 19.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește la stațiile Fizicienilor și Basarabia, indicele fiind 2. De partea cealaltă, zona cu un indice mai ridicat este Pallady, cu o valoare de 31, fiind, de altfel, a doua cea mai poluată zonă a Capitalei.

Sector 4 – La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Timpuri Noi este una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 3 în această dimineață. De asemenea, la stația Luica, indicele este 2.

Sector 5 – Acest sector se laudă și el miercuri, 19 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, la stația Odăi indicele era, la ora 9.00, 0, în timp ce în zona Libertății, indicele era 10.

Sector 6 – Și în această parte a Capitalei, harta arată mult verde intens, ceea ce înseamnă că indicele de poluare este foate scăzut. Zona cu valoarea cea mai mică a indicelui este Drumul Taberei, valoarea acestuia fiind 2. Restul zonelor din acest sector nu trec de un indice de 16, deci nivelul de poluare este foarte scăzut.