Home » Din București » Indicele calității aerului în București, vineri, 21 mai 2021. Situație raportată pentru fiecare sector al Capitalei

Indicele calității aerului în București, vineri, 21 mai 2021. Situație raportată pentru fiecare sector al Capitalei

Manolică Anca / 21.05.2021, 08:32
Indicele calității aerului în București, vineri, 21 mai 2021. Situație raportată pentru fiecare sector al Capitalei

Indicele calității aerului în București, vineri, 21 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Care este cea mai poluată zonă în aceasă dimineață.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 21 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului respirat. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Vineri, 21 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel scăzut, spre foarte scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București, ceea ce înseamnă că ne putem face liniștiți plimbarea de dimineață.

Sector 1 – La fel ca ți în celelalte zile, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din Capitală. Astăzi, aceasta este a doua zonă cu cel mai ridicat indice de poluare, 53. Mult mai bine se respiră în zonele Expoziției și Mihalache, unde nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 13.

Sector 2 – Acest sector dă astăzi zona cea cu cel mai indicat indice de poluare din București. Astfel, la ora 8.00, în zona Baicului se înregistra un nivel mediu de poluare, indicele fiind 66. La polul opus se află zonele Universitate și DOamna Ghica, unde indicele este 11, și Pantelimon cu 18.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește la stația Fizicienilor, indicele fiind 11. Dacă ieri, zona Pallady era cea mai poluată parte a Capitalei, astăzi este pe locul trei. Aici, indicele calității aerului este 39.

Sector 4 – La fel cum ne-am obișnuit deja, zona Luica este constant una dintre cele mai curate zone din punct de vedere al aerului respirat. Aici, indicele este 20 în această dimineață.

Sector 5 – Acest sector se laudă vineri, 21 mai 2021, cu un nivel foarte scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, stația Odăi este zona cu cel mai scăzut indice de poluare. La ora 8.00, acesta era 6, în timp ce în zona Libertății, indicele era 13.

Sector 6 – Și în această parte a Capitalei, harta arată mult verde intens, ceea ce înseamnă că indicele de poluare este foate scăzut. Zonele cu valoarea cea mai mică a indicelui sunt Drumul Taberei și Iuliu Maniu, valoarea acestuia fiind 8. Restul zonelor din acest sector nu trec de un indice de 22, deci nivelul de poluare este foarte scăzut.