Home » Life & Style » 7 animale care trăiesc în deșert. Cum reușesc să reziste temperaturilor extreme

7 animale care trăiesc în deșert. Cum reușesc să reziste temperaturilor extreme

Voicu Costin / 28.04.2022, 16:35
7 animale care trăiesc în deșert. Cum reușesc să reziste temperaturilor extreme

Sunt multe animale care trăiesc în deșert în condiții vitrege, dar s-au adaptat mediului și nu au nicio problemă. Diferența de temperatură dintre noapte și zi este foarte mare, de aceea, unele animale au multe de îndurat pentru a putea trăi în cele mai vitrege condiții. Cum aproximativ o treime din suprafața Pământului este deșert, unde există sute de specii de animale care trăiesc aici. Care sunt acestea?

Animale care trăiesc în deșert

Cămilele

Cămila este un mamifer erbivor rumegător din Africa de Nord și din Asia, de talie mare, cu o cocoașă de grăsime pe spate (cămila dromader – Camelus dromaderies) sau cu două cocoașe (cămila bactriană – Camelus bactrianus), folosit la transport în regiunile de deșert.

Cămilele au fost domesticite de oameni acum 5.000 de ani și sunt folosite pentru călărit și cărat obiecte, pentru carne, lapte și lână, precum și pentru cursele de cămile. Ele sunt folosite ca animale domestice în Africa și Asia, iar din secolul al XIX-lea și în Australia. Aproximativ 900-1.000 de cămile bactriene încă mai trăiesc în China și Mongolia. Nu mai există dromaderi nedomesticiți, dar există în Australia dromaderi domestici scăpați în libertate. Astăzi există aproximativ 50.000 de dromaderi care trăiesc în sălbăticie în Australia.

Antilopa albă

Trăiește în locurile cele mai secetoase din nord-vestul Africii, în Deșertul Sahara, de cele mai multe ori la distanțe mari de orice sursă de apă. Prezintă aceleași caracteristici ca și antilopa-orix cunoscută sub numele de beisa sud-africană privind numeroasele adaptări pentru supraviețuirea în deșert.

Față de celelalte mamifere copitate, se deosebește prin coarnele lungi, zvelte, răsucite în formă de șurub, cu inelări în lungime. Coarnele apar la ambele sexe, sunt îndoite înapoi și prezintă o răsucire dublă ca un tirbușon, cresc în sus spre exterior și pot ajunge la unele exemplare la lungimea de cel mult 1 m.

Aceste antilope au pielea neagră care le protejează împotriva arsurilor solare, iar blana de culoare deschisă reflectă lumina soarelui. Au capacitatea de a-și conserva umiditatea, dimineața absorb roua ce se condensează pe frunzele plantelor, nu gâfâie și nici nu transpiră decât în momentul în care temperatura corpului ajunge la 45ºC. Sunt perfect adaptate să trăiască chiar și în cele mai vitrege condiții ale deșertului, pot parcurge distanțe lungi pe perioade mari de timp fără a bea apă.

Oryxul arab a revenit în sălbăticie

Este o antilopă de dimensiuni medii, cu o zvâcnire distinctă a umărului, coarne lungi, drepte și o coadă cu smocuri. Este un bovid și cel mai mic membru al genului Oryx, originar din zonele deșertice și de stepă din Peninsula Arabică. Oryxul arab a fost dispărut în sălbăticie la începutul anilor 1970, dar a fost salvat în grădina zoologică și în rezervele private și a fost reintrodus în sălbăticie începând cu 1980. Cea mai mare amenințare la adresa speciei este vânătoarea ilegală.

Lepus alleni

Este găsită în Arizona și Mexic, printre tipurile de habitat în care trăiește numărându-se zone deșertice uscate. În aparență, masculii și femelele sunt identici. Această specie este de dimensiune mare, cu urechi lungi, ascuțite și un colorit distinct al blănii. Burta sa este albă, părțile laterale cenușii-deschise, spatele are picățele negre, iar pe gât și pe piept este prezent un colorit portocaliu.

Dieta acestui mamifer erbivor include cactuși și frunze de mezquite. (Mesquite este un copac mic care crește în deșerturi și alte habitate uscate.)

Vulpea cenușie

Vulpea cenușie se găsește în mai multe deșerturi din SUA, inclusiv în toate cele patru deșerturi din sud-vestul american. Vulpile cenușii folosesc copacii pentru a căuta refugiu, pentru a depozita hrană și pentru a căuta păsări care se adăpostesc. Au dimensiuni mici.

Suricatele sau mangusta cu 4 degete

Suricata (mangusta cu 4 degete) este un mamifer mic și un membru al familiei mangustelor. Ea trăiește peste tot în Deșertul Kalahari, în Botswana și în Africa de Sud. Un grup de suricate este numit „gloată”, „ceată” sau „colonie”. O colonie de suricate de obicei conține în jur de 30 de suricate, dar unele familii mai mari au avut 30 sau mai mulți membri. Suricatele au media de viață în jur de 10 ani.

Țestoasa Mojave

După cum sugerează și numele, țestoasa Mojave se găsește în deșertul Mojave din America de Nord. Până în 2011, a fost considerată a fi aceeași specie ca și broasca țestoasă din deșertul Sonoran, Gopherus morafkai. Înainte, ambele specii erau cunoscute ca „broasca țestoasă a deșertului”. Țestoasa din deșertul Mojave își sapă propriile vizuini și va hiberna sub pământ în timpul iernii. Un studiu din 2020, ale cărui rezultate au fost publicate în 2021, a constatat că specia este în pericol critic. Acest lucru este cauzat în principal de pierderea habitatului.