Home » Life & Style » Specii noi de animale şi plante descoperite de cercetători. Unde au fost găsite. Maimuța fantomatică pe listă

Specii noi de animale şi plante descoperite de cercetători. Unde au fost găsite. Maimuța fantomatică pe listă

Voicu Costin / 27.04.2022, 16:13
Specii noi de animale şi plante descoperite de cercetători. Unde au fost găsite. Maimuța fantomatică pe listă

O echipă internaţională de cercetători a descoperit 224 de noi specii de animale şi plante. Studiul s-a axat doar pe o anumită zonă de pe un continent destul de celebru, cunoscut pentru miile de viețuitoare speciale în felul lor. Studiile includ o maimuță cu cercuri albe fantomatice în jurul ochilor, broaște, tritoni și singura specie cunoscută de bambus suculent. Unde au fost descoperite toate aceste noi viețuitoare și de ce sunt considerate speciale?

Noi viețuitoare au fost descoperite

Potrivit unui raport al organizaţiei pentru conservarea naturii World Wide Fund for Nature (WWF) publicat miercuri, au fost documentate 155 de specii de plante, 35 de reptile, 17 de amfibieni, 16 de peşti şi un mamifer. Toate au fost descoperite pe teritoriul ţărilor din bazinul fluviului Mekong în Asia de Sud-Est, pe parcursul unui singur an.

Mamiferul este o maimuţă, denumită Popa langur, identificată ca specie distinctă pe baza mostrelor de fecale şi a specimenelor de muzeu. Numărul total de specii de animale şi plante descoperite în Thailanda, Cambodgia, Laos, Vietnam şi Myanmar, începând cu 1997, a ajuns în prezent la 3.007, potrivit organizaţiei pentru protecţia mediului.

Regiunea fluviului Mekong este astfel, fără îndoială, de „o importanţă globală” în descoperirea de noi specii, a precizat Stefan Ziegler, purtător de cuvânt pentru regiunea Asiei de Sud-Est în cadrul WWF Germania.

„Este habitatul unora dintre cele mai cunoscute şi mai periclitate specii din lume, cum ar fi tigrul şi somnul gigantic de Mekong. Dacă pierdem regiunea Mekong ca zonă biologică, pierdem o parte importantă din biodiversitatea globală”, a precizat Ziegler.

Potrivit raportului, cele mai multe dintre speciile noi au fost descoperite în 2020 în Vietnam (91) şi Thailanda (69).

Datorită echipelor formate din oameni de știință, cercetători și biologi, noi animale, mamifere, păsări și tipuri de plante au fost descoperite în fiecare an. Multe dintre ele fiind în număr mic, ca și specie, au fost deja considerate a fi pe cale de dispariție. Multe dintre speciile noi descoperite, vor fi protejate de lege, iar cei ce vor vrea să le vâneze sau să le captureze ori să defrișeze plante și copaci, vor risca inclusiv pușcărie pe viață, anunță autoritățile care se ocupă cu protejarea florei și faunei locurilor.

Oamenii de știință fac tot posibilul pentru a proteja speciile rare și încearcă pe cât posibil să descopere unele noi, prin cercetarea diferitor zone mai sălbatice ale lumii, cunoscute fiind și ca zone virgine.

Animale cu superputeri

Există creaturi care au abilități ieșite din comun. Cercetătorii, care le-au studiat cu atenție comportamentul timp îndelungat, au observat caracteristici uimitoare. Pentru unele dintre aceste animale am realizat mai jos o scurtă prezentare. Iată cu ce superputeri au fost înzestrate!

Porumbeii

Dacă alte animale folosesc anumite tertipuri pentru a găsi drumul înapoi spre casă, porumbeii au un ceas interior. Porumbeii domesticiți sau călători realizează călătorii lungi şi spontane, ghidându-se în funcţie de poziţia soarelui pe cer şi de busola magnetică pe care o au în interior.  Ele sunt ajutate de aceste simțuri să revină mereu la locul natal.

Puricele, campion la sărituri

Puricele are picioarele foarte puternice. El poate sări 18 cm în înălțime și 33 cm în lungime. Puricele este considerat campionul absolut la sărituri, în raport cu mărimea sa.

Tigrii

Nimeni nu s-ar fi gândit că mustăţile tigrului au un rol aparte. Nu sunt doar de design, ci ele chiar au un scop nebănuit. Nervii de la baza mustăţilor îi ajută pe tigrii să estimeze distanţe şi să identifice schimbări din mediu.