Home » Life & Style » 7 lecții de dragoste și viață de la Thich Nhat Hanh, supranumit “părintele conștientizării”

7 lecții de dragoste și viață de la Thich Nhat Hanh, supranumit “părintele conștientizării”

Voicu Costin / 25.01.2022, 07:39
7 lecții de dragoste și viață de la Thich Nhat Hanh, supranumit “părintele conștientizării”

Auzim tot mai des vorbindu-se despre mindfulness, concept care a devenit foarte cunoscut și în România, iar unii dintre noi nu știm cu ce să îl ascociem. Este important de precizat încă de la început faptul că mindfulness este acea practică, terapie care pune accent pe momentul prezentul, obiectivul fiind de a ne analiza gândurile și emoțiile pentru a intra astfel în contact cu corpul nostru. Cu alte cuvinte, mindfulness reprezintă acea activitate care ne ajută să dobândim o stare de liniște și relaxare, dar și de conștientizare a trăirilor, senzațiilor pe care le avem. Thich Nhat Hanh, supranumit „părintele conștientizării” a încercat să ajute oameni din toată lumea prin învățăturile sale. Cine a fost acesta și ce a transmis mai departe?

Thich Nhat Hanh și viața sa pe Pământ

Thich Nhat Hanh s-a născut pe 11 octombrie 1926 și a decedat pe 22 ianuarie 2022. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Mănăstirea Plum Village din sud-vestul Franței, lângă Thénac.  A călătorit în toată lumea pentru a ține prelegeri și a împărtășii din cunoștințele sale. El a inventat termenul „budism angajat” în cartea sa „Vietnam: Lotus în a Sea of ​​Fire”.

Thich Nhat Hanh a fost exilat în anii 1960 pentru că a cerut încetarea războiului din Vietnam. Poziţia sa l-a determinat pe liderul drepturilor civile Martin Luther King să îl nominalizeze pentru Premiul Nobel pentru Pace în 1967, descriindu-l drept „un apostol al păcii şi al nonviolenţei”.

În noiembrie 2018, s-a întors în Vietnam la templul său natal.

Thich Nhat Hanh a fost activ în mișcările pentru pace și ecologie profundă, promovând soluții nonviolente la conflict și creând conștientizarea interconexiunii dintre toate elementele naturii. A fost întemeietorul celui mai mare ordin monahal din Occident. De asemenea, s-a abținut de la consumul de produse de origine animală, ca mijloc de protest a violenței oamenilor față de animale.

7 lecții de dragoste și viață de la „părintele conștientizării”

El a folosit anii în care s-a aflat în exil pentru a populariza conceptul de „mindfulness” în Occident. Prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey şi actriţa Gwyneth Paltrow sunt unele dintre vedetele cărora le-a predat acest concept.

Acesta și-a lăsat amprenta și asupra liderilor din industria IT din Silicon Valley. A influențat în primul rând gigantul Google, unde a fost invitat să-şi prezinte învăţăturile. Unele dintre ele vi le prezentăm și noi.

A înțelege suferința altcuiva înseamnă a iubi

„A înțelege suferință cuiva este cel mai bun dar pe care i-l poți oferi unei alte persoane. A înțelege este numele celălalt al dragostei. Dacă nu înțelegi, nu poți iubi.”

Iubind pe cineva iubești tot Cosmosul

„Prin dragostea mea pentru ține vreau să îmi exprim dragostea pentru întreg cosmosul, pentru întreaga umanitate, pentru toate ființele. Trăind cu tine vreau să învăț să iubesc pe toată lumea și toate speciile. Dacă reușesc în a te iubi, voi fi capabil să iubesc pe toți și toate speciile de pe pământ… acesta este mesajul adevărat al iubirii.”

Nu poți oferi fericirea până când nu o ai pentru ține însuți

„Esența bunătății în dragoste este a fi capabil de a oferi fericire. Poți fi raza de soare pentru altă persoană. Nu poți oferi fericire până nu o ai pentru ține însuți. Construiește-ți așadar o casă înăuntrul tău acceptându-te și învățând să te iubești și să te vindeci. Învață cum să practici înțelegerea astfel încât să poți crea momente de fericire și bucurie pentru a te hrăni spiritual. Atunci ai ceva de oferit celeilalte persoane.”

Tu și eu suntem făcuți din stele

„Ești parte din Univers. Ești făcut din stele. Când te uiți la persoana iubita, vezi că și ea este tot făcută din stele și poartă eternitatea înăuntru.”

Trebuie să iubești astfel încât persoană pe care o iubești să se simtă liberă

„Dacă avem prea multe griji, frici și dubii, nu avem loc pentru a trăi și a iubi. Trebuie să învățăm să ne detașăm. A lăsa să plece ne oferă libertatea și libertatea este singura condiție pentru fericire. Dacă în inima noastră încă ne agățăm de tot – manie, anxietate sau posesiuni – nu putem fi liberi.”

Nu poți oferi fericirea până când nu o ai pentru ține însuți

„Esența bunătății în dragoste este a fi capabil de a oferi fericire. Poți fi rază de soare pentru altă persoană. Nu poți oferi fericire până nu o ai pentru ține însuți. Construiește-ți așadar o casă înăuntrul tău acceptându-te și învățând să te iubești și să te vindeci. Învață cum să practici înțelegerea astfel încât să poți crea momente de fericire și bucurie pentru a te hrăni spiritual. Atunci ai ceva de oferit celeilalte persoane.”

Nu putem există de unii singuri, suntem făcuți să inter-fim

„Adesea, când spunem „Te iubesc” ne concentrăm mai ales pe ideea de „Eu” cel care iubesc și mai puțin pe calitatea iubirii care este oferită. Acest lucru se întâmplă deoarece suntem prinși de ideea de Eu. Însă nu există un asemenea lucru precum un eu individual separat.”

A murit la 95 ani

După un accident vascular cerebral suferit în 2014, Thich Nhat Hanh nu mai putea vorbi sau merge.

A încetat din viață sâmbătă, 22 ianuarie 2022, la vârsta de 95 de ani. El a murit înconjurat de discipolii săi în templul din Vietnam unde a început călătoria sa spirituală.