Home » Life & Style » 7 lucruri esențiale de făcut, înainte să te muți în străinătate. Ce greșeli e bine să eviți

7 lucruri esențiale de făcut, înainte să te muți în străinătate. Ce greșeli e bine să eviți

Voicu Costin / 24.02.2022, 10:46
7 lucruri esențiale de făcut, înainte să te muți în străinătate. Ce greșeli e bine să eviți

În ultimii ani, românii au luat drumul Occidentului din diferite motive. Principalul lor motiv a fost dorinţa unei vieți mai bune decât în România. Un număr mare de români au părăsit țara privind încrezători la perspectiva pe care le-o oferă locurile de muncă din țările de peste hotare. Astfel, românii au ajuns să lucreze sau chiar să studieze în diferite colțuri ale lumii, pe toate cele 7 continente. Ce trebuie să faci, înainte de a pleca în străinătate? Este bine să te informezi și să te pui la punct cu unele aspecte importante. Lucrurile trebuie planificate din timp cu atenție.

7 lucruri de făcut, înainte să te muți în străinătate

Nu lăsa lucruri neterminate acasă

Tranziția într-o țară străină nu va fi deloc ușoară, iar lucrurile neterminate acasă îți vor da mari bătăi de cap. Dacă ai semnat contracte în urma cărora beneficiezi de servicii (telefonie, internet, gaz, lumină, televiziune) încearcă să le anulezi pentru a nu plăti degeaba sume de bani. Un alt lucru important de făcut este să încerci să îți achiți toate taxele și impozitele, amenzile. Nu vei putea primi notificări de soluționare într-o țară străină și se vor acumula datorii mari.

Nu pleca dacă nu ai siguranța unui contract ferm

Dacă pleci în interese de muncă, contractul pe care l-ai semnat reprezintă cel mai important lucru pentru tine. Semnarea unui contract în care sunt stipulaţi termenii și sunt și respectați de către angajator, trebuie citiți cu foarte mare atenție. Un job stabil pentru început îți va aduce și ție stabilitate, deci o liniște psihică, un astfel foarte important pe care e bine să-l iei în calcul în noua ta viață.

Pleacă de acasă cu o sumă de bani

Nu întotdeauna socoteală de acasă se potrivește cu cea din târg. S-au întâmplat cazuri, chiar și după semnarea unui contract (posibil fictiv), cineva să fi avut de câștigat de pe urma semnării voastre și locul de muncă pentru care ați plecat, fie nu mai există, fie a fost ocupat sau nu a oferit condițiile promise. Chiar dacă luați decizia de a nu renunţa la visul vostru, aveți nevoie de o sumă de bani (de preferat cash) pentru a vă descurca până la găsirea unui nou job. Pe lângă aceste lucruri este important că până la primul salariu să te poți întreține.

Identifică din timp o variantă de locuit

După semnarea unui contract este important să stabilești și locul unde vei locui în perioada următoare. Încearcă să îți urmărești interesul pentru care ai plecat în străinătate și să nu aloci prea mulți bani unor locuințe pe care nu ți le permiți, doar pentru lux. Optează pentru ceva potrivit nevoilor tale de început. Pentru achiziția unei locuințe, ai nevoie de o perioadă de tranziție ca să te convingi că vrei să rămâi în acea ţară.

Asigura-te că poți învăța limba țării respective

Engleza este limba internațională cea mai folosită la nivel mondial, dar sunt țări care nu agreează ideea că nu cunoști limba lor natală. Când faci alegerea să mergi într-o țară europeană sau nu, iar serviciul tău implică și oamenii din acea țară, încearcă să înveți cât mai repede limba. Ar fi excelent dacă te-ai apuca să înveți acea limba străină, încă de când ești în țară, măcar la nivel conversațional.

Păstrează legătura cu cei de acasă

Familia este cea mai importantă pentru fiecare om, chiar dacă stă acasă, la el în țară sau dacă își părăsește țara natală. Perioada de acomodare s-ar putea să ţi se pară grea, mai ales dacă ai fost obișnuit să stai cu cei dragi în permanenţă. Păstrează legătura cu familia și prietenii. Tehnologia internetului și aplicațiile sociale ne ajută în ziua de astăzi să comunicăm cu cei apropiați foarte ușor.

Informează-te cu privire la normele sociale și culturale din țara respectivă

Respectarea celor din jur va fi un lucru de la sine înțeles în orice țară ai călători sau ai încerca să te stabilești. Încearcă să te pui la curent cu legile țării în care vei migra și să cunoști persoanele de la locul de muncă. Globalizarea pe piața muncii a avut ca o consecință direct formarea de medii de muncă multiculturale.

Respectă regulile țării unde te duci și acceptă faptul că ai în jur oameni care provin din alte culturi. Prin respectarea și legarea unor prietenii cu locuitorii țării, vei reuși să te acomodezi mult mai bine și mai repede.