Home » Life & Style » Alimentația corectă a câinelui. Ce are voie și ce nu să mănânce. Produsele care sunt total excluse

Alimentația corectă a câinelui. Ce are voie și ce nu să mănânce. Produsele care sunt total excluse

Voicu Costin / 26.02.2022, 09:00
Alimentația corectă a câinelui. Ce are voie și ce nu să mănânce. Produsele care sunt total excluse

Animalele de companie sunt ca și membrii ai familiei noastre, de aceea ne dorim să îi avem o perioadă îndelungată printre noi. Pentru acest lucru este important sistemul alimentar și mișcarea pe care o fac. Sunt rase de câini care sunt mai active, iar patrupezi din alte rase pot fi mai monotoni. Important este să fie hrăniți corespunzător, pentru a nu avea probleme de sănătate. Ce au voie și ce nu să mănânce?

Dietă echilibrată pentru prietenii noștri

O dietă echilibrată va ține câinele într-o stare sănătoasă. Bolile pot fi genetice și pot apărea în timp, dar alimentația contează foarte mult. Apă, proteinele, carbohidrații, mineralele, vitaminele și grăsimile trebuie să se regăsească în hrana cățelului vostru. Având o alimentație echilibrată, acesta va fi sănătos și plin de energie.

Experții și medicii veterinari vin și cu următoarele sfaturi. Spre exemplu, dieta unui câine adult ar trebui să aibă: proteine 10%, grăsimi 5,5% şi carbohidrați 50%. Numărul de calorii poate varia în funcție de vârsta câinelui, dar și de specia lui. Un câine de talie medie sau mare va consuma mult mai multe resurse decât unul de talie mică.

Alimente excluse din alimentația câinilor

Alimentația corespunzătoare poate să le prelungească viața cățeilor. Cu cât le oferiți o hrană mai calitativă și mai sănătoasă, cu atât are șanse mari să depășească chiar și media de vârstă a acestora. De aceea este bine să evitați alimentele de mai jos, pe care medicii veterinari nu le recomandă deloc.

Ciocolata poate fi toxică pentru animale și poate stimula sistemul nervos al acestuia. Praful de cacao și ciocolata albă sunt alte două lucruri care nu au ce să caute în hrana patrupezilor. Așadar, dacă doriți să le faceți o surpriză plăcută, nu uitați că există dulciuri speciale pentru căței în magazinele destinate animalelor.

Nucile trebuie excluse din alimentația câinelui deoarece acestea îi pot provoca stări de tremurături musculare și vărsături. Ceapa nu se dă la animale, deci ea nu trebuie să existe în mâncarea pentru câini.

Dacă vă gândiți că și câinele vostru de rasă poate mânca oase, pentru că cei vagabonzi fac acest lucru, nu va înșelați mai tare! Oasele (în special cele de pui și porc) pot perfora stomacul câinelui vostru și poate duce chiar la deces! Așadar, încercați să evitați pe cât posibil să hrăniți animăluțele cu oase.

Fasolea și mazărea sunt interzise câinilor pentru că fermentația produsă este în 90% fatală acestora. Cartofii nu sunt digerați de către câini și produc și ei fermentație. Morcovul asigură necesarul de sodiu al câinilor și de aceea nu trebuie să folosim condiment pentru a îmbunătăți gustul mâncării.

Lactatele, ficatul, carnea crudă (pui, porc, peşte) sunt și ele de evitat. Pot provoca unele reacții adverse și pot duce la complicații.

Care sunt alimentele pe care le puteți împărți cu patrupezii?

Morcovi pot fi consumați atât sub formă crudă cât și gătiți. Ei reprezintă o sursă de vitamine, fibre și minerale care sunt foarte sănătoși.

Ouăle fierte se pot împărți cu prietenii noștri fiind extrem de hrănitoare pentru ei. Prin consumul de ouă, câinele primește o cantitate semnificativă de proteine dar și aproape fiecare vitamină și minerală de care are nevoie.

Peștele crud nu va face bine patrupedului, dar somonul gătit și dezosat este un aliment sigur, dar și sănătos pentru câini. Fiind o sursă excelentă de Omega-3, are capacitatea de a menține sănătoasă pielea și blana lor.

Când cumpărați ananas în casă pentru a consuma sau a face o prăjitură, ananasul poate fi dat și câinilor.  Consumat în cantități mici, acest fruct este sigur de consumat de către câini. Conține nutrienţi și pot prelua toate beneficiile pe care ananasul le oferă. Însă, consumat în cantități mari, poate provoca reacții precum greață sau diaree.