Home » Life & Style » Căderea părului toamna. De ce ne pică mult păr în acest sezon și ce e de făcut

Căderea părului toamna. De ce ne pică mult păr în acest sezon și ce e de făcut

Ileana Mladinoiu / 25.10.2022, 11:53
Căderea părului toamna. De ce ne pică mult păr în acest sezon și ce e de făcut

Toamna nu înseamnă numai schimbarea orei. Este și sezonul în care ne pierdem cel mai mult din păr. Îl găsim pe perie sau în chiuveta de la baie. Nu ar trebui să ne facem griji, deși unora le produce anxietate, deoarece este un ciclu natural. Și copacii își pierd frunzele. Vorbim, așadar, de toamna sezonieră. Într-adevăr, căderea părului toamna poate fi  semnificativă, iar regenerarea care urmează să nu fie suficient de viguroasă.

Căderea părului toamna. Ce e de făcut, de fapt

Pur și simplu pentru că ciclul foliculilor de păr este de aproximativ trei luni. Cu alte cuvinte, abuzul are loc în iulie/august și scalpul nostru plătește prețul aproximativ trei luni mai târziu. Astfel, părul slăbit cade cam în același timp, adică între septembrie și decembrie, înainte ca o nouă generație de păr, în formă mai bună, să preia controlul.

De fapt, părul cade pe tot parcursul anului. Însă toamna se poate întâmpla să pice de două sau patru ori mai mult decât de obicei. Spuneam că acest fenomen este normal și temporar. Durează patru până la șase săptămâni. Problema este atunci când recreșterea care urmează nu este optimă. Părul se prezintă mai subțire, mai rar.

Evident, toamna este mai problematică și pentru persoanele care au deja un păr lipsit de vitalitate.

Care ar fi cauzele căderii părului toamna

Deficiențele de minerale și vitamine

Anumite minerale și vitamine sunt esențiale pentru păr: vitaminele B, zincul, sulful organic sau cel din aminoacizi (cistina, cisteina, metionina), siliciul, omega 3, fierul. Deficitul în unul sau mai multe dintre aceste elemente agravează considerabil căderea părului.

Oxidarea de vară

Vara părul suferă mai mult, pentru că este supus unor agresiuni binecunoscute care favorizează oxidarea și uscarea. Părul este protejat de un strat subțire de sebum. Dar UV favorizează oxidarea acestuia, clorul și sarea uscarea lui. E trioul acesta: soare, clor, sare. Ca urmare, părul este atacat chiar în fibrele sale, melanina, ce se degradează, făcându-l  mai deschis la culoare, și cheratina, ce face părul mai casant. Aceste agresiuni au repercusiuni directe toamna. Unui păr atacat din punct de vedere fiziologic îi trebuie trei luni să cadă, iar fenomenul se numește ciclu de cădere a părului.

Stresul și oboseala

Un alt factor cunoscut, și nu cel mai puțin important, este stresul. Mulți au experimentat deja căderi de păr din cauza stresului. În plus, calendarul de toamnă coincide cu începutul anului școlar. Oboseala este evidentă și un factor agravant. Am văzut mai sus că ciclul de cădere a părului este de trei luni. Scăderile semnificative din septembrie/octombrie pot fi legate de oboseala acumulată înainte de vacanța de vară. Depresia și șocurile emoționale pot duce și ele cu ușurință la căderea părului.

Hormonii

Cu siguranță femeile înțeleg impactul hormonal. Menstruația, postsarcina, menopauza sunt momente propice căderii părului.

Ce e de făcut ca să nu mai pierdem păr toamna

Odată ce indentificați cauzele, managementul unui stil de viață sănătos și tratamentele naturiste sunt de la sine înțeles. Pentru a limita căderea părului, respectați sfaturile specialiștilor, care sunt:

Evitarea oxidării de vară

Nu uitați să vă protejați părul împotriva expunerii excesive la UV. Clătiți-l sistematic după o baie în piscină sau în mare. Consumul de antioxidanți vara este un factor important în prevenirea daunelor UV și a agenților agresivi precum clorul și sarea. În topul antioxidanților, gândiți-vă la vitamina E și beta-caroten. Suplimentarea cu Omega 3 poate fi, de asemenea, benefică.

Lupta împotriva stresului și a oboselii

În perioada mai-septembrie, evitați oboseala și stresul. Nimeni nu vă poate sfătui cu privire la un anumit produs, deoarece este un subiect prea larg. Consultați, totuși, liste de produse care conțin toate suplimentele alimentare pentru a lupta împotriva stresului și a oboselii.

Energizarea hormonilor

În cazul femeilor, hormonii de susținere pentru prevenirea căderii părului este o opțiune ce poate fi necesară. Plantele specifice acționează pozitiv în acest sens. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății calificat corespunzător. Cu toate acestea, puteți încerca să luați ulei de primulă, un regulator care se va potrivi tuturor. Dacă efectele sale nu sunt complet satisfăcătoare, cel puțin nu dăunează.

Proces preventiv de regenerare a părului

Odată ce foliculul de păr moare, regenerarea lui este imposibilă. Acest tip de îngrijire este de utilizat preventiv, de îndată ce părul se rărește pentru a evita căderea definitivă. Degradarea fibrei capilare cu moartea prematură a acesteia se produce și pentru că se folosesc mult uscătoarele de păr, plăcile de îndreptat părul, strângerea lui în clame/elastice foarte compresive etc.

În septembrie/octombrie e bine să luaţi vitamina D, aşa cum pediatrii le recomandă mămicilor pentru bebeluşii lor. Eventual, dacă metodele nu dau rezultate, faceţi un test de sânge și o explorare prin tricoscopie (fotografii ale scalpului).

Concepţii greşite despre căderea părului

Când vine vorba de păr, credințele și concepțiile greșite sunt nelipsite. A te gândi, de exemplu, că blondele pierd mai mult păr după expunerea la soare este în cel mai rău caz o știre falsă. Blonde, brunete sau roșcate, cu toate suntem afectate în diferite grade.

O altă idee preconcepută de contestat este că bărbații nu ar fi mai afectați decât femeile de această pierdere sezonieră. Se întâmplă tocmai invers. Din toată povestea asta, un lucru e sigur. Cei mai neafectaţi de toamna sezonieră, cu privire la păr, sunt bărbaţii cu chelie.