Home » Life & Style » De ce cade părul. Procesul explicat pas cu pas de un cunoscut hairstylist. Unde greșim de fapt

De ce cade părul. Procesul explicat pas cu pas de un cunoscut hairstylist. Unde greșim de fapt

Redactia Știri / 22.10.2020, 20:16
De ce cade părul. Procesul explicat pas cu pas de un cunoscut hairstylist. Unde greșim de fapt

Numeroase femei își doresc un păr bogat, frumos, sănătos și ar face orice ca podoaba lor capilară să arate de fiecare dată impecabil. Cu toate astea, sunt situații în care mult persoane ajung să se întrebe de ce cade părul în ciuda îngrijirii riguroase manifestate. Un cunoscut hairstylist din România vine cu răspunsuri și soluții concrete pentru reprezentantele sexului feminin care își doresc să nu mai ajungă într-o fază în care părul le pică excesiv.

Etapele creșterii părului

Sorin Stratulat, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați hairstylisti din România, a abordat pe canalul său de youtube problema căderii părului, vorbind cu această ocazie și despre etapele creșterii părului.

Specialistul a explicat prin video-ul său că procesul creșterii părului se realizează în trei etape, denumite anagen, catagen și telogen. Așadar, sunt trei etape ale ciclului de viață al părului.

Anagen este etapa activă de creștere a părului, etapă care durează între 3 și 6 ani. Părul crește cam 1 cm-1, 5 cm pe lună.

„Dacă vreți să aveți părul mai lung, sfatul meu este să nu vă tundeți părul mai mult de 2 ori pe an. Nu prea văd de ce ați face acest lucru mai des. Știu că o să-mi sară în cap foarte mulți hairstylisti, care vă recomandă să vă tundeți o dată la lună dacă s-ar putea, dar având în vedere că el crește în jur de 1cm-1,5 cm pe lună, dacă tundeți 1 cm, veți avea în mod constant aceeași lungime.

Sorin Stratulat, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați hairstylisti din România
Sorin Stratulat, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați hairstylisti din România

Deci, mai bine îl mai lăsați să crească, îl îngrijiți bine să nu se usuce la vârfuri și vă tundeți doar de două ori pe an, primăvara și toamna”, este recomandarea făcută de Sorin Stratulat iubitoarelor de păr lung.

Este bine de știut faptul că în etapa analgen are loc creșterea păr, motiv pentru care este bine să fim cât mai sănătoși, să avem nutrienții necesari, astfel încăt să ne bucurăm de rezultate pe măsură, adică părul să crească sănătos.

Factorii care pot influența creșterea părului

Dar dacă această etapă este perturbată de medicamente puternice, de chimioterapie, de șocuri emoționale, de alimentație necorespunzătoare sau de diete drastice, există riscul ca aceste lucruri să-și lase amprenta asupra părului.

Acești factori pot influența creșterea podoabei capilare. Nu trebuie să uităm faptul că, în orice moment, lucrurile se pot schimba, în funcție de ceea ce se întâmplă în interiorul dumneavoastră.

Sfatul specialistului este ca, pentru a avea un păr frumos și sănătos, este important să avem grijă cât mai bine de noi, aspectul părului fiind un rezultat al stării noastre interioare.

Cu cât avem o stare mai bună, atât psihic, cât și fizic, podoaba noastra capilară se va bucura de o imagine pe măsură.

Cea de-a doua etapă, catagen, este o etapă de inactivitate. Este etapa în care folicul se pregătește pentru a fi capabil la un moment dat, când va primi semnalul de la organism, să creeze un fir nou de păr.

În această etapă, cam 1% din părul nostru se comportă astfel: nu cade încă părul, activitatea în folicul încetează, însă părul nu mai crește. Către sfârșitul acestei etape, firul de păr este împins ușor ușor spre exterior, urmând ca la un moment dat să cadă. Este un proces normal, natural, care nu ține de noi. Așa se întâmplă firesc lucrurile.

Ultima etapă, telogen, folicul de păr se comportă ca și cum ar intra într-o fază de hibernare, spune hairstlystul Sorin Stratulat. Etapa durează într 1-4 luni, iar către finalul ei începe transformarea folicului și pregătirea pentru noul fir de păr.

În momentul în care noul fir de păr apare, ancora din vechiul fir de păr este desprinsă și întâlnim situația pe care o numim noi căderea părului. „Nu vă impacientați, căderea este normală. Procesul de regenerare este unul normal, lucrurile se întâmplă așa cum trebuie să se întâmple”, spune specialistul.

Stresul și oboseala sunt printre factorii care duc la căderea părului
Stresul și oboseala sunt printre factorii care duc la căderea părului

Ce putem să facem în cazul în care părul cade excesiv

Ce putem să facem însă în cazul în care părul cade excesiv? „În primul rând, nu intrați în panică. Apoi trebuie să verificați care este de fapt sursa căderii părului”, ne sfătuiește hairstylistul.

Este important de știu faptul că în medie, pe zi, cad în jur de 100 de fire de păr. Însă dacă aveți impresia că vă confruntați cu o pondere mai mare, nu ar strica să vă examinați atent stilul de viață.

Tratamentele și medicamentele nu vor rezolva cauza, pentru că de fapt totul pleacă de la interior și are rezultat la exterios. În cele mai multe situații, căderea părului în exces are la bază o cauză de natură hormonală. Sau un alt motiv ar consta în stilul de viață al persoanei respective.

Pe lista factorilor care pot influența căderea părului se află: tratamente cu antibiotice, anticoncepționale, oboseală, stres, diete drastice, situații care au încărcat mult emoțional, lipsa somnului.

Toți acești factori pornesc către interior și produc efectele de la exterior, prin urmare este esențial să avem grijă de sănătatea și starea noastră de spirit.