Home » Life & Style » Când a apărut prima fotografie din istorie și primul selfie

Când a apărut prima fotografie din istorie și primul selfie

Alexandru Cazacu / 07.04.2021, 18:14
Când a apărut prima fotografie din istorie și primul selfie

Probabil mulți dintre noi ne-am întrebat când a apărut prima fotografie din istorie. Deși acum există fel și fel de dispozitive cu care poți captura imagini de înaltă calitate, în primele poze abia puteai să deosebești lucrurile.

Când a apărut prima fotografie din istorie și primul selfie

În zilele noastre, fotografiatul a devenit un obicei, însă nu mulți știu că prima poză a fost făcută cu aproape 200 de ani în urmă. Mai exact, această fotografie permanentă a fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826.

Denumită ”Vedere de la fereastra din Le Gras”, fotografia a fost făcută de la fereastra fermei sale, din Saint-Loup-de-Varennes, Franța. Expunerea a durat opt ore, iar inventatorul Nicéphore Niépce a realizat-o din necesitatea de a înlocui desenul. Niépce a produs prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică.

Joseph Nicéphore Niépce a început cercetările în anul 1814 când a fost chemat în armată. În anul 1829, acesta a încheiat un parteneriat cu Louis Jacques Mande Daguerre, cel care a rămas în istorie drept părintele fotografiei, datorită invenției sale numită ”daghereotipie”.

Când a apărut prima fotografie din istorie
Când a apărut prima fotografie din istorie

Primele fotografii necesitau mult timp de expunere

Pentru fotografiile în acea perioadă era nevoie de mult timp de expunere, astfel tot ceea ce mișca nu putea apărea în imagine.

În tehnica dagherotipiei inventată de Louis Daguerre, imaginea este formată într-un amalgam de mercur și argint, pe suprafața unei plăci care arată ca o oglindă. Cu toate acestea, fotografia era foarte sensibilă, aceasta putând fi ștearsă cu degetul. Mai mult de atât, aceasta se oxida dacă era expusă la aer. Acesta fiind și motivul pentru care era montată în carcase ermetice sau în rame acoperite cu sticlă.

Primul selfie din istorie

Născut în 1809, fotograful american Robert Cornelius este cunoscut pentru faptul că a realizat prima fotografie de tip autoportret din istorie. El a fost inițial un producător de lămpi, însă a devenit pionier al fotografiei. Abilitatea acestuia de a lustrui argintul l-a transformat în candidatul perfect pentru a experimenta fotografia. Astfel, în anul 1839 el a realizat primul portret în afara magazinului său din Philadelphia, devenind astfel primul om din lume care a făcut un selfie.

 

Când a apărut prima fotografie din istorie și primul selfie
Robert Cornelius a făcut primul selfie din istorie

Deși unii pot crede că selfie-ul este o invenție a secolului XXI, astronautul american Buzz Aldrin a reamintit pe Twitter că el a făcut primul selfie în spațiu, în anul 1966, potrivit unui articol publicat de The Guardian.

Fotografiile de tip autoportret au căpătat notorietate în ultimii ani. Ba chiar mai mult de atât, ”selfie” se numără printre cele 150 de cuvinte și definiții noi care au fost adăugate în ediția din 2013 a prestigiosului Dicționar Merriam-Webster.

Care sunt persoanele care fac frecvent selfie

Potrivit unor studii făcute de cercetătorii de la Universitatea Brigham Young, persoanele care își fac selfie în mod frecvent pot fi împărțite în trei categorii:

  • comunicatorii care își distribuie fotografiile pentru a provoca dezbateri ca formă de socializare;
  • persoanele obsedate de propria imagine și pe care și-o controlează frecvent (vanitoși);
  • autorii de biografii care vor să studieze cum evoluează în timp, selfie-urile fiind pentru acestea o formă de auto-descoperire.