Home » Life & Style » Când se trece la ora de vară 2021

Când se trece la ora de vară 2021

Alexandru Cazacu / 02.03.2021, 13:59
Când se trece la ora de vară 2021

În noaptea zilei de 27 martie vom trece la ora de vară iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Așadar, ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an. Care este motivul pentru care se ia această măsură veți afla citind continuarea articolului.

Când se trece la ora de vară 2021

După cum spuneam mai sus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 27 spre 28 martie vom da ceasul cu o oră înainte. Facem acest lucru pentru ca să folosim cât mai mult lumina zilei. De lungul vremii, această schimbare a creat multe controverse, iar unii experți susțin că schimbarea orei ar crea unele probleme de sănătate.

În 1932 a fost introdusă pentru prima oară ora oficială de vară (ora Europei Orientale). La noi în țară, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în țările din Uniunea Europeană.

Ora de vară în România

În fiecare an până în 1939 s-a făcut această schimbare, între prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Cu toate acestea, între 1941 și 1979 s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orare. Așadar, în 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul țării noastre.

”În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00” se arată în Ordonanța menționată mai sus.

Ora de vară, problemă dezbătută la nivel european

Comisia Europeană a propus desființarea schimbării sezoniere a orei de vară. La data de 26 martie 2019, euro-deputații au votat pentru renunțarea la schimbarea acesteia de două ori pe an, începând din 2021. Acum, fiecare țară membră a UE trebuie să decidă pe ce oră va rămâne.

Statele care vor să mențină ora de vară vor face ultima schimbare în această privință în ultima duminică din luna martie a acestui an. Pe de altă parte, țările care decid să rămână la ora standard își vor schimba ora în ultima duminică din luna octombrie. În cazul în care Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.

Când trecem la ora de vară în 2021
Când trecem la ora de vară în 2021

Ora de vară în 2021

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în anul 1917, în perioada Primului Război Mondial. Această schimbare s-a născut ca o necesitate de război. Germania și Austro-Ungaria au fost primele state care au adoptat această schimbare, din 30 aprilie 1916. Trecerea la ora de vară avea ca scop economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război.

De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”, scria regina Maria în jurnalul său, la acea vreme.