Home » Life & Style » Când se va deschide, de fapt, testamentul Reginei. Care este procedura, conform protocolului regal

Când se va deschide, de fapt, testamentul Reginei. Care este procedura, conform protocolului regal

Ileana Mladinoiu / 26.09.2022, 14:16
Când se va deschide, de fapt, testamentul Reginei. Care este procedura, conform protocolului regal

Când se va deschide, de fapt, testamentul Reginei. La scurt timp de la moartea Reginei Elisabeta a II-a, continuă să fie dezvăluite detalii despre protocolul strict pe care coroana trebuie să-l folosească în legătură cu posesiunile monarhului, dintre care majoritatea au o mare valoare economică și istorică. În cazul testamentului său, s-a anunțat că documentul semnat de Regină urmează să fie ținut sub cheie și va rămâne ascuns în următorii 90 de ani.

Ce prevede protocolul regal

Protocoalele regale prevăd că atunci când o persoană de rang înalt, cum e suverana, moare, executorul trebuie să-i ceară șefului Diviziei de Familie a Înaltei Curți din Londra să sigileze testamentul și apoi să-l depună într-un seif împreună cu alte documente ale altor membri ai Coroanei.

Potrivit tabloidului din Marea Britanie „Daily Mirror”, această tradiție datează din 1910 și a fost nemaiauzită până anul trecut, când, odată cu moartea subită a soțului Reginei, Ducele Filip de  Edinburgh, care a cerut permisiunea, susținută de Andrew McFarlane, judecător de rang înalt, de a-și sigila testamentul, adevărul a fost dezvăluit.

Când se va deschide, de fapt, testamentul Reginei. Care este tradiția

De acum încolo, această tradiție va fi folosită din nou și testamentul Reginei Elisabeta a II-a va fi depus într-un seif care conține documentele semnate de soțul ei, Filip de Edinburgh, mama ei, Regina Elisabeta și de sora sa Prințesa Margareta. Aceste arhive regale dețin sute de testamente, inclusiv cel al lui Francis, Duce de Teck, cel mai vechi dintre toate, semnat în 1910.

Înainte de a vă oferi informații despre momentul când va fi deschis testamentul reginei și potrivit cărui protocol regal, să aruncăm o privire asupra scrisorii secrete lăsată de Elisabeta a II-a australienilor.

Scrisoarea misterioasă lăsată de regină pentru australieni

În timpul timpul vizitei sale în Australia în 1986, Regina Elisabeta a II-a a Angliei a scris un mesaj în atenția locuitorilor din Sidney. Există o caracteristică foarte specială a acestei scrisori. Ea va fi deschisă și citită în fața australienilor abia în 2085. Documentul este adresat „Dreptului și Onorabilului Lord Primar al Sydney-ului”, Australia, care va trebui apoi să o deschidă pentru a o citi orășenilor odată ce timpul a trecut, și este depozitat în secret într-una dintre clădirile istorice ale orașului, Queen Victoria Building.

Scrisoarea reginei a făcut să curgă multă cerneală în ultimele zile și nu este singurul document misterios pe care Elisabeta l-a lăsat în urmă. Într-adevăr, celebrul suveran a scris și un testament care va rămâne secret și nu va fi niciodată dezvăluit publicului larg. Potrivit tradiției, monarhul trebuie să rămână discret cu privire la deciziile sale postume. Inclusiv jurnalele sale sunt ținute într-o cutie neagră bine păzită pentru a păstra intimitatea defunctului.

Protocolul deschiderii testamentului

Pentru a păstra testamentul a fost pus în aplicare un protocol. „În ceea ce privește voința Reginei Elisabetei a II-a, încă o dată, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Dorind să nu-și expună întinderea bunurilor și distribuția acestora, regina a urmat tradiția care vrea ca voința ei să fie „sigilată și închisă într-un seif pentru cel puțin 90 de ani”, relatează sursa citată mai sus. Locația seifului în cauză este ținută în secret de către un judecător care garantează astfel păstrarea lui.

Judecătorul care a pecetluit testamentul Prințului Filip a explicat însuși alegerea sa de a vedea tradiția perpetuată: „Publicarea testamentului ar fi de natură să atragă atenția și total contrară obiectivului de menținere a demnității Suveranului”, a scris el, înainte de a estima că desigilarea ar slăbi echilibrul constituțional al regatului. Altfel spus, cu protocolul în familia regală nu e de glumit.

Pentru a păstra secretele timp de mai bine de un secol, familia Windsor și-a sigilat testamentele prin intermediul tribunalelor, deoarece sigilarea  lor face parte dintr-o lungă listă de privilegii de care se bucură în continuare membrii familiei regale britanice, chiar și după moartea lor.

În Regatul Unit, de dragul transparenței, legea impune ca ultimele dorințe ale tuturor cetățenilor să fie făcute publice. Chiar dacă de mai bine de un secol, Windsor s-au bucurat de o scutire sau mai bine zis la fiecare deces al unuia dintre membrii săi eminenți.

Pentru a evita orice tip de dezvăluiri post-mortem, Palatul a preferat să păstreze testamente private. Un alt avantaj semnificativ este că permite monarhiei să mențină o anumită opacitate în ceea ce privește detaliile imensei sale averi. „The Guardien” estima încă din iulie că peste 180 de milioane de lire sterline au fost astfel dispersate în secret printre cele 33 de testamente regale purtate în seif.

Totuși, în unele cazuri, Palatul alege să scurgă voluntar anumite informații, așa cum a fost cazul cu moștenirea reginei mame Elizabeth Bowes-Lyon. În mod similar, în martie 1998, testamentul Prințesei Diana a fost pus la dispoziție în întregime. Justiția estimase în acest caz concret că mama micilor prinți nu mai făcea parte din familia regală și că  nu se punea problema unei posibile prejudicii aduse reginei sau instituției.

Problema testamentului Reginei Elisabeta a II-a devine subiect major, șansele ca acesta să fie dezvăluit sunt însă foarte mici. Ca lucrurile să se întâmple altfel, ar trebui să-l privească în primul rând pe noul rege al Angliei, Charles al III-lea, dar, cu siguranță, și pe restul familiei.

Averea personală a reginei era imensă

Estimarea din 2021 a „Sunday Times Rich List”, situa averea personală a suveranei la 438 de milioane de euro, în timp ce „Forbes”, pentru același an vehicula cifra de 530 de milioane de dolari/aproximativ 400 de milioane de euro la acea vreme. Monarhul decedat recent a deținut mai multe castele, moștenite de la tatăl ei, George al VI-lea, precum Balmoral în Scoția sau Sandringham în Anglia.