Home » Life & Style » Care era numele complet al Reginei Elisabeta a II-a. Detaliul știut doar de apropiați

Care era numele complet al Reginei Elisabeta a II-a. Detaliul știut doar de apropiați

Ileana Mladinoiu / 19.09.2022, 12:28
Care era numele complet al Reginei Elisabeta a II-a. Detaliul știut doar de apropiați

Elisabeta a II-a, al cărei nume real este Elisabeta Alexandra Mary, s-a născut pe 21 aprilie 1926, în cartierul Mayfair, pe strada Bruton nr.17, în casa din Londra a bunicilor ei materni, Claude Bowes-Lyon, al 14-lea conte de Strathmore, și Cecilia Bowes-Lyon devenită la rându-i contesă. Tatăl ei este Prințul Albert, Duce de York, mai târziu George al VI-lea, al doilea fiu al Regelui George V și al Reginei Maria, iar mama este Ducesa de York, fosta Lady Elizabeth Bowes-Lyon.

Care era numele complet al Reginei Elisabeta a II-a. Ce apare pe certificatul de naștere

Prin urmare, pe certificatul de naștere al viitoare regine au fost trecute trei prenume-Elisabeta Alexandra Mary, toate alese de mama sa, fiindcă au o însemnătate aparte. Elisabeta o chema pe Reginei Mamă, de fapt Elisabeta I, care a decedat în 2002 la vârsta de 101 ani. Prenumele Alexandra este dat în memoria străbunicii sale, Regina Alexandra, soția Regelui Edward al VII-lea. Aceasta și-a dat obștescul sfârșit în noiembrie 1925, la vârsta de 80 de ani, cu puțin timp înainte ca Lilibet să vină pe lume. Ultimul prenume Mary reprezintă un omagiu adus bunicii sale, Regina Maria, soția Regelui George al V-lea, care a trecut în neființă în 1953, la un an după ce tatăl Reginei Elisabeta, George al VI-lea, a murit.

Pe 17 iulie 1917, bunicul reginei Elisabeta, regele George al V-lea, a anunțat că el și familia sa se vor numi Windsor. Astfel numele de familie al membrilor coroanei britanice, inclusiv al regretatei Reginei Elisabeta a II-a va fi Windsor.

Elisabeta Alexandra Mary din Casa Windsor a devenit regina Angliei, dar și șefa Commonwealth-ului, o organizație interguvernamentală formată din 53 de state. Când s-a născut, era a treia în linia de succesiune la tronul britanic. Este un descendent direct din linia reginelor și regilor Angliei și Marii Britanii. Bunicul său, George al V-lea a fost rege, iar unchiul său, Edward de Wales, a fost moștenitorul tronului.

A devenit regina Angliei la 6 februarie 1952

La moartea lui George al V-lea, Edward a urcat pe tron ​​ca Edward al VIII-lea. Fără moștenitor și în urma unei căsătorii neaprobate, Edward al VIII-lea a abdicat în favoarea fratelui său mai mic, Albert, tatăl Elisabetei, care a devenit rege sub numele de George al VI-lea. La momentul nașterii ei, ea era a treia în linia pentru tron, dar părea puțin probabil să devină vreodată regină. Cu toate acestea, publicul era foarte interesat de nașterea primei nepoate a regelui George V. Elisabeta este botezată în capela privată a Palatului Buckingham la 29 mai 1926. Nașii ei includ, printre alții, un fost guvernator general al Canadei, care îi este stră-stră-unchi, Prințul Arthur, Duce de Connaught .

Elisabeta a II-a, al cărei titlu este „Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta de York”, devine apoi moștenitoarea  Coroanei. Primește lecții private de istorie constituțională susținute de Henry Maten, vicepreședintele Colegiului Eton. Învață și franceza cu guvernante.

Elisabeta a II-a a devenit regina Angliei la 6 februarie 1952. Încoronarea ei, care a fost prima difuzată la televizor, a avut loc pe 2 iunie 1953 la Westminster Abbey. Elisabeta a II-a deține în prezent al doilea cel mai lung record de domnie pentru un monarh britanic, primul fiind cel al stră-străbunicii sale, Regina Victoria.