Home » Life & Style » 34 citate celebre ale Reginei Elisabeta a II-a. Replici memorabile despre iubire, viață și pace

34 citate celebre ale Reginei Elisabeta a II-a. Replici memorabile despre iubire, viață și pace

Ileana Mladinoiu / 15.09.2022, 17:58
34 citate celebre ale Reginei Elisabeta a II-a. Replici memorabile despre iubire, viață și pace

După șaptezeci de ani de domnie tumultoasă, Elisabeta a II-a rămâne cea mai faimoasă femeie din lume. Cu toate acestea, adevărata ei personalitate rămâne parțial un mister, deoarece a intrat în monarhie, pe măsură ce alții intră în religie. În pofida vârstei înaintate, ea și-a asumat responsabilitățile funcției sale, chiar dacă cei dragi nu au scutit-o de greutăți: despărțiri, divorțuri, crize familiale.

Citate celebre ale Reginei Elisabeta a II-a. Ce discursuri au rămas memorabile

Într-o lucrare foarte documentată, Bertrand Meyer-Staley ne dezvăluie femeia din umbra reginei, ne face să descoperim o eroină atât umană, cât și dură ca un diamant, neclintită, uneori neputincioasă, voioasă și fatalistă, amuzantă.

În anii de domnie, Elisabeta a II-a a ținut sute de discursuri. De fiecare dată, un scaun, un birou, un microfon, un discurs. În fiecare dintre ele, acea voce înaltă, acea ușoară ezitare de a vorbi în public care nu pare să o părăsească niciodată. Personalitatea sa discretă nu i-a permis să se exprime deschis. Cu toate acestea, mai mult decât propriile discursuri, unele dintre cuvintele sale au ajuns la noi și ne-au făcut mai ușor să înțelegem cine este, de fapt, Elisabeta a II-a.

Contextul în care au fost exprimate

Pe 21 aprilie 1947, în timp ce se afla în Africa de Sud cu părinții și cu sora ei mai mică, Elisabeta și-a sărbătorit împlinirea vârstei de 21 de ani. Acum, este considerată moștenitoarea oficială a Coroanei. Cu această ocazie, ea ține un discurs difuzat în tot Imperiul care va deveni cel mai important din viața ei. Prin acest jurământ profund, ea se angajează să-și servească poporul până la ultima suflare. Această simplă propoziție este suficientă pentru a-i liniști pe pesimiștii care credeau într-o viitoare abdicare a suveranului.

„Declar în fața voastră tuturor că întreaga mea viață, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii dumneavoastră și a marii noastre familii imperiale din care facem parte cu toții”.

Elisabeta este o fată de 12 ani. Într-o zi, în timp ce ia lecții de la tutorele ei, este întrebată ce i-ar fi plăcut să facă dacă nu ar fi fost prințesă. Răspunsul dezvăluie personalitatea acesteia.

 

Regina Elisabeta
Regina Elisabeta

„Mi-ar fi plăcut să fiu o doamnă care trăiește la țară cu mulți cai și câini”.

Pe 5 aprilie 2020, Elisabeta a II-a a ținut un alt excepțional discurs difuzat cu mult dincolo de Commonwealth. În timp ce lumea se confrunta cu o criză fără precedent provocată de Covid-19, regina vine să liniștească inimile. Mai mult ca oricând, rolul său de simbol al națiunii este exprimat în această zi. În fața unei asemenea disperări, întreaga lume are nevoie de confort. Elisabeta a II-a știe că ale sale cuvinte vor fi repetate de mulți. Ea ține un discurs care este cu siguranță unul dintre cele mai importante din domnia ei prin puterea cuvintelor alese și contextul în care este pronunțat.

„Sper ca în anii următori toată lumea să se poată mândri de faptele lor în fata acestei crize. Iar cei care vor veni după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricine. Că atributele autodisciplinei, calmul, hotărârea și simpatia încă caracterizează această țară. Mândria pentru ceea ce suntem nu face parte din trecutul nostru, ne definește prezentul și viitorul”. “

„Trebuie să fiu văzut pentru a fi crezut”.

Prin această maximă regina își definește funcția. Cea care nu are puteri politice reale își vede rolul bazat pe reprezentare. Simbol al unei întregi națiuni, ea trebuie să se arate pentru a câștiga favoarea supușilor și a-și garanta legitimitatea. În aceasta este definită monarhia parlamentară engleză.

În 1988, nașterea Prințesei Beatrice este de mult așteptată. Elisabeta a II-a ajunge să devină nerăbdătoare și rostește această replică unui vizitator din Buckingham.

„Acești bebeluși nenorociți vin doar când sunt gata”.

În 1989, Daily Mail o citează pe regină, potrivit unei surse de încredere, care încearcă să se justifice în fața scandalurilor create de purtarea necorespunzătoare a copiilor ei.

„La fel ca toate cele mai bune familii, avem partea noastră de excentricități, tineri nerăbdători și temperamentali și dezacorduri în familie”.

„Să nu ne luăm prea în serios. Niciunul dintre noi nu are monopolul înțelepciunii”.

„1992 nu este un an la care să privesc înapoi cu o plăcere nediminuată”

În 1992, regina trebuie să se confrunte cu o serie de drame personale. În martie, fiul său Andrew și-a anunțat divorțul de Sarah Fergurson. În aprilie, fiica sa Anne a divorțat și de Mark Phillips. În decembrie, Prințul Charles se desparte de Lady Diana Spencer. În plus, Castelul Windsor, atât de drag inimii ei, a suferit un incendiu în noiembrie. Problema finanțării reparațiilor a atras critici din partea britanicilor care nu au vrut să plătească pentru restaurare. Pe 24 noiembrie, ea și-a sărbătorit totuși cei 40 de ani de domnie în cadrul unui dineu oficial unde a ținut acest discurs care va rămâne în istoria domniei sale.

„1992 nu este un an la care să privesc înapoi cu o plăcere nediminuată. După spusele unuia dintre cei mai prietenoși corespondenți ai mei, s-a dovedit a fi un annus horribilis”.

În 1997, cuplul regal sărbătorește 50 de ani de căsătorie. Cu această ocazie, este organizată o cină oficială de către Lordul Primar al Londrei. Regina se ridică apoi și îi aduce în mod deschis un omagiu soțului ei care a reușit să o susțină în toți anii în fața poverilor ei.

„Mă tem că de prea multe ori, prințul Philip a trebuit să mă asculte vorbind. În mod frecvent am discutat în prealabil despre discursul pe care intenționam să îl țin […] „este o persoană care nu acceptă cu ușurință complimentele, dar el a fost, pur și simplu, forța și sprijinul meu în toți acești ani, iar eu, și întreaga sa familie, și această țară și multe alte țări, îi datorăm o datorie mai mare decât ar pretinde el vreodată sau decât vom ști noi vreodată”.

După moartea soțului ei, ea nu s-a adresat direct națiunii, dar a reapărut o frază pe care regina a trimis-o anterior într-un mesaj către Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001.

„Durerea este prețul pe care îl plătim pentru dragoste”, a spus ea.

În 2016, a doua zi după rezultatul referendumului privind independența Scoției, prim-ministrul Irlandei de Nord a sunat-o pe Elisabeta a II-a și a întrebat-o dacă este bine. Răspunsul acesteia este, cel puțin, neașteptat.

„Oricum sunt încă în viaţă!”

 

Regina Elisabeta și fiul ei, Charles
Regina Elisabeta și fiul ei, Charles

Cel mai faimos citat al Elisabetei a II-a este motto-ul ei

  • „Nu vă plângeți niciodată, nu explicați niciodată”.
  • Cel mai frumos citat al său adresat poporului american
  • După atacurile din 11 septembrie 2001 de la New York, păstrat de Daily Telegraph pe prima pagină a ediției sale speciale vineri, 9 septembrie 2022, Elisabeta a II-a a spus:
  • „Doliu este prețul pe care îl plătim pentru iubire”.

Alte citate memorabile ale Reginei Elisabeta a II-a

  • „Marile evenimente știu să mă facă liniștită și calmă; numai fleacurile îmi irită nervii”.
  • „E ingrozitor. Dacă nu zâmbesc, am o față cam morocănoasă”.
  • „Este destul de ușor să definești ce nu este Commonwealth”.
  • „Totul ține de antrenament: poți face multe dacă ești bine antrenat”.
  • „Munca este chiria pe care o plătești pentru camera pe care o ocupi pe pământ”.
  • „Familia nu înseamnă neapărat rude de sânge, ci adesea o descriere a unei comunități, organizații sau națiuni”.
  • „Când viața pare grea, curajoșii nu se culcă și acceptă înfrângerea; dimpotrivă, ei sunt cu atât mai hotărâți să lupte pentru un viitor mai bun”.
  • „Adevăratul patriotism nu exclude înțelegerea patriotismului altora”.
  • „Lumea nu este cel mai plăcut loc. În cele din urmă, părinții tăi te părăsesc și nimeni nu se va da din cale să te protejeze necondiționat”.
  • „Lașii se clatină, dar pericolul este adesea depășit de cei care îndrăznesc nobil”.
  • „La ce inspirație și sfat mai mare ne putem întoarce decât la adevărul nepieritor care se găsește în acea comoară care este Biblia?”
  • „Cred că există o mare teamă în generația noastră de a fi etichetați drept aroganți”.
  • „Nemulțumirea este prețul pe care îl plătim pentru iubire”.
  • „Nu pot să vă conduc în luptă, nu vă dau legi și nici nu fac dreptate, dar pot face alte lucruri, vă pot oferi inima mea și devotamentul meu față de aceste insule vechi și tuturor popoarelor frăției noastre de națiuni”.
  • „Trebuie amintit că adesea pașii mici, nu salturi uriașe, sunt cei care duc la cea mai durabilă schimbare”.
  • „Știm că răsplata este pacea pe pământ, bunăvoința față de oameni, dar nu o putem câștiga fără hotărâre și efort concertat”.

Cum a văzut Regina Elisabeta a II-a îmbătrânirea

„Unele culturi cred că o viață lungă aduce înțelepciune. Aș vrea să cred că da. Poate că o parte din această înțelepciune este recunoașterea unora dintre paradoxurile confuze ale vieții, cum ar fi modul în care ființele umane au o înclinație enormă spre bine, dar totuși o capacitate spre rău”.

„Nimeni dintre noi nu poate încetini trecerea timpului; și deși ne concentrăm adesea asupra a tot ceea ce s-a schimbat de-a lungul anilor, multe lucruri rămân neschimbate, inclusiv Evanghelia lui Hristos și învățăturile ei”.

„Prin numeroasele schimbări pe care le-am văzut de-a lungul anilor, credința, familia și prietenia nu au fost doar o constantă pentru mine, ci și o sursă de alinare și alinare personală”.

„Cred că, tineri sau bătrâni, avem la fel de mult de așteptat cu încredere și speranță, precum trebuie să privim înapoi cu mândrie”.