Home » Când, unde, cum » Prințul Charles și Camilla: cum s-au cunoscut și ce s-a întâmplat la începutul relației lor. A fost dragoste la prima vedere

Prințul Charles și Camilla: cum s-au cunoscut și ce s-a întâmplat la începutul relației lor. A fost dragoste la prima vedere

Manolică Anca / 08.02.2022, 16:04
Prințul Charles și Camilla: cum s-au cunoscut și ce s-a întâmplat la începutul relației lor. A fost dragoste la prima vedere

Povestea de dragoste dintre Prințul Charles și Camilla Parker Bowles a fost orice, dar nu convențională. Deși s-a căsătorit cu Diana Spencer, prințul nu și-a uitat niciodată fosta iubită și, împotriva tuturor șanselor, Charles și Camilla au avut parte de un final fericit la 35 de ani după ce s-au cunoscut. Iată cum a decurs povestea lor de dragoste întortocheată și plină de peripeții.

Prințul Charles și Camilla. Poveștea care a zguduit, la vremea ei, regatul britanic

S-au întâlnit și s-au îndrăgostit la vârsta de 20 de ani, având o poveste de dragoste „fericită” de 18 luni, în care tânărul prinț Charles a urmărit-o pe Camilla cu bilețele de dragoste elaborate și discuții telefonice nocturne. Atunci, de ce a sfârșit prin a se căsători cu Lady Diana Spencer? Citește în rândurile de mai jos cronologia romantismului regal dintre Prințul Charles și Camilla Parker Bowles.

1947

Camilla Shand s-a născut la 17 iulie, fiind cu 16 luni mai mare decât Prințul Charles Philip Arthur George, născut la 14 noiembrie 1948. Fiica unui ofițer al armatei britanice, Camilla a crescut socializând cu membrii familiei regale, frecventând școala Queens Gate din Londra și școlile de finisare din Elveția.

1970

Charles și Camilla s-au întâlnit pentru prima dată la un meci de polo la Windsor Great Park, un parc regal. Ei au descoperit că aveau multe lucruri în comun, printre care pasiunea pentru polo, un simț al umorului bine dezvoltat și iubeau natura.

Au înceut să se întâlnească, dar Charles a plecat pentru a servi în Marina Regală timp de opt luni. La întoarcere, Camilla era deja logodită cu altcineva.

1973

În iulie, Camilla s-a căsătorit cu Andrew Parker Bowles, un ofițer de cavalerie al armatei cu șapte ani mai în vârstă decât ea și care se întâlnise anterior cu sora prințului Charles, prințesa Anne. Au împreună doi copii, Tom și Laura Parker Bowles. Charles și Camilla sunt în continuare prieteni, ba mai mult, Prințul Charles a devenit nașul lui Tom.

Camilla se căsătorește cu maiorul Andrew Parker-Bowles / GETTY IMAGES
Camilla se căsătorește cu maiorul Andrew Parker-Bowles / GETTY IMAGES

1977

Și Prinţul Charles își găsește o parteneră, pe sora mai mare a Prinţesei Diana, Lady Sarah McCorquodale. Cu această ocazie a cunoscut-o pe Lady Diana Spencer, o adolescentă de 16 ani care începe să îi placă. Atât de mult încât, peste trei ani, Charles se descparte de Sarah şi începe să o curteze pe sora mai mică, Diana.

1980

Charles, în vârstă de 31 de ani, a început să se întâlnească cu Lady Diana Spencer, care avea aproximativ 18 ani pe atunci. La ceva timp după, Lady Sarah Spencer și-a asumat meritul pentru această relație, spunând: „Eu le-am făcut cunoștință – eu sunt Cupidon”.

1981

Charles a cerut-o în căsătorie pe Diana pe 6 februarie. După ce s-a dat publicității vestea, pe 24 februarie, Prințul a făcut un comentariu ușor jenant când un intervievator de televiziune i-a întrebat pe el și Diana dacă sunt îndrăgostiți. Diana, roșind, a spus: „Bineînțeles”; Iar Charles: „Orice înseamnă dragoste”.

Pe 29 iulie, în prezența a aproximativ 750 de milioane de oameni din întreaga lume, la Catedrala St. Paul din Londra, avea loc cea mai memorabilă nuntă regală din toate timpurile, o ceremonie de vis. A luat parte și Camilla, în ciuda faptului că Diana a cerut ca aceasta să nu fie prezentă. Se pare că, pe atunci, doamna Parker Bowles trecuse și prin patul de acum amantului Charles.

Căsătorie Prințul Charles cu Lady Di
Căsătorie Prințul Charles cu Lady Di

1986

Potrivit biografiei autorizate a lui Charles, acesta a început o relație cu Camilla în acel an.

1989

Diana o confruntă pe Camilla, abordând-o la o petrecere și spunându-i: „Știu ce se întâmplă între tine și Charles și vreau să știi asta. Nu m-am născut ieri!”. Camilla a răspuns: „Ai tot ce ți-ai dorit vreodată. Ai făcut ca toți bărbații din lume să se îndrăgostească de tine și ai doi copii frumoși, ce mai vrei?”. Replica Dianei: „Îmi vreau soțul”.

1992

În iunie, s-a lansat cartea lui Andrew Morton, Diana: Her True Story (Diana: Adevărata ei poveste); Prințesa de Wales înregistrase mai multe casete pentru scriitorul independent, iar publicarea acesteia a șocat lumea, datorită poveștilor explozive despre gelozia Dianei față de implicarea lui Charles cu Camilla.

Au apărut întrebări cu privire la posibilitatea ca Charles să fie rege dacă ar fi divorțat și s-ar fi recăsătorit, potrivit rigorilor din acea vreme, nu i s-ar fi permis o a doua căsătorie în Biserica Angliei, deoarece regele era capul secular al bisericii. În decembrie, prim-ministrul John Major anunța că Charles și Diana s-au separat oficial.

1993

În ianuarie, o transcriere a unei conversații telefonice sugestive, înregistrată în secret în 1989 între Charles și Camilla Parker Bowles era publicată pentru prima dată într-o revistă australiană și într-un tabloid german. Tabloidele britanice au redactat și ele cele mai explicite (și jenante) elemente ale convorbirii private. La numai o lună după ce au fost publicate transcrierile unei convorbiri înregistrate în secret între Diana și un bărbat pe nume James Gilbey (în care acesta o numește cu porecla Squidgy).

1994

Prințul Charles a permis unui documentarist să îl urmărească timp de un an și jumătate în speranța de a-și repara reputația, afectată de poveștile de adulter. Când documentarul a fost difuzat, o pare a avut efectul opus. Cineastul, Jonathan Dimbleby, l-a întrebat pe Charles dacă a fost „credincios și onorabil” în timpul căsătoriei cu Diana. Charles a răspuns: „Da, da… Până când s-a stricat iremediabil, amândoi am încercat”

1995

În ianuarie, Camilla și Andrew Parker Bowles au anunțat că vor divorța, motivul fiind pus pe seama faptului că au puţine lucruri în comun. În noiembrie, Martin Bashir realizează un interviu televizat cu Diana, în care o întreabă dacă Camilla a fost un factor care a contribuit la destrămarea căsniciei sale. Ea spune cu tristețe: „Ei bine, eram trei în această căsnicie, așa că era cam aglomerat.”

1997

La scurt timp după ce Charles a organizat o petrecere de 50 de ani pentru Camilla la casa sa de la țară, Highgrove, Diana moare în mod tragic într-un accident de mașină la Paris. În timp ce lumea deplângea pierderea Prințesei Poporului, Charles, împreună cu surorile Dianei, zbura la Paris pentru a aduce trupul neînsuflețit al Dianei înapoi în Anglia.

Din cauza revărsării copleșitoare a durerii pentru Diana, Charles și-a întrerupt campania de prezentare publică a relației sale cu Camilla.

1998

Charles a reluat treptat procesul de prezentare a relației sale. El a confirmat o informație apărută într-un tabloid britanic potrivit căreia Camilla s-a întâlnit cu prințul William, iar ziarele speculau că îl va întâlni în curând și pe prințul Harry. Cu toate acestea, regina nu era de acord cu relația anterior adulterină și a refuzat să participe la o petrecere privată pentru Charles, la cea de-a 50-a aniversare, deoarece Camilla ar fi fost prezentă.

1999

În luna ianuarie, Charles a organizat o petrecere de 50 de ani pentru sora Camillei la Hotelul Ritz din Londra. Cei doi au venit separat, dar au plecat  împreună de la petrecere, în văzul mulțimii de reporteri și fotografi gata să îi imortalizeze apărând pentru prima dată împreună în public. Mai târziu, în același an, ea și Charles merg în vacanță în Grecia, alături de prinții William și Harry.

2000

Charles și Camilla continuau să se confrunte cu obstacolul de a obține aprobarea oficială a reginei. În cele din urmă, aceasta a acceptat o invitație la un eveniment la Highgrove, o petrecere de 60 de ani a regelui Greciei, știind că și Camilla va fi prezentă. A fost interpretat ca un semn că ea acceptă relația.

2005

În februarie, Charles și Camilla, își anunțau logodna la 35 de ani de la prima lor întâlnire. Pe 8 aprilie, s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii civile, cu Prințul William drept cavaler de onoare. Regina nu a participat la ceremonie, dar a mers la recepția de după. Pentru ca Diana să rămână singura Prințesă de Wales, Camilla a primit titlul Alteța Sa Regală Ducesa de Cornwall.

Prințul Charles și Camilla
Prințul Charles și Camilla

2010

Întrebările cu privire la titlul pe care îl va primi Camilla atunci când Charles va deveni rege continuau să existe. Deoarece Camilla este văzută ca fiind o parte din motivul pentru care prima căsătorie a lui Charles s-a încheiat, poziția regală oficială a fost că ea va primi titlul de Prințesă Consort în loc de Regină.

Dar, într-un interviu cu Brian Williams, la întrebarea „Ducesa de Cornwall devine regină a Angliei dacă și când veți deveni monarh?”, prințul a răspuns: „S-ar putea”. După un scandal în Anglia, Palatul a transmis că nu s-a schimbat nimic și că titlul de Prințesă Consort este în continuare cel vizat pentru Camilla.

2016

La 9 iunie, Camilla (la fel ca și prințul William) este numită în Consiliul Privat, un grup format din cei mai înalți consilieri ai reginei. Rapoartele speculează că regina a vrut să se asigure că amândoi vor fi prezenți atunci când Charles va fi numit rege după moartea ei.

Prințul Charles și Camilla
Prințul Charles și Camilla

Ducesa de Cornwall va fi cunoscută drept Regina Camilla

Anii au trecut, iar lucrurile s-au mai schimbat. Regina Elisabeta a II-a, care a adunat șapte decenii de când se află pe tronul Marii Britanii, a anunțat că dorește ca ducesa de Cornwall, Camilla, să poarte numele de „regină” atunci când moștenitorul Coroanei, prințul Charles, va deveni rege.

Este „dorința ei sinceră” ca ducesa de Cornwall, Camilla, să aibă acest titlu. Dacă până acum existau speculații că soția prințului Charles va fi numită „Prințesă consoartă”, mesajul Reginei Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului de Platină arată că, „atunci când va veni acel moment”, Camilla trebuie să devină „regina consoartă”.