Home » Life & Style » Când trebuie să vorbești cu fiica ta despre sex – momente proaste vs momente bune

Când trebuie să vorbești cu fiica ta despre sex – momente proaste vs momente bune

Nechifor Ioana / 12.01.2021, 19:44
Când trebuie să vorbești cu fiica ta despre sex – momente proaste vs momente bune

Când trebuie să vorbești cu fiica ta despre sex? O întrebare la care probabil caută răspuns multe mame, dornice să descopere astfel când este momentul ideal pentru o asemenea discuție. Adevărul este că nu există o vârstă anume pentru ca copilul tău să știe despre acest subiect intens exploatat în viața de zi cu zi. Cel mai bine ar fi ca atunci când observi că fiica ta are curiozități, iar întrebările din partea ei vin în acest sens să încerci să găsești modul potrivit pentru a-i explica anumite lucruri care sunt acum peste tot. Pe internet, la televizor, la școală etc.

De ce e bine ca un părinte să vorbească despre sex cu copilul său

Iubirea unui părinte pentru copilul său este nemărginită, iar grijile pentru acesta nu se opresc indiferent de vârsta pe care o atinge. În special, în primii ani de viață ai juniorului, părintele manifestă o grijă și o dorință de protecție imensă.

Este fascinat de inocența copilului său, motiv pentru care uneori se află în dificultate și nu știe cum să abordeze anumite subiecte ce țin de viața de zi cu zi.

Mulți se feresc să vorbească cu copilul despre sex și încearcă să amâne tot mai mult această discuție. Dar dacă alege să recurgă la această variantă, copilul își poate aduna informații din alte părți.

Pentru că adevărul este că sexul este un subiect intens exploatat, iar internetul abundă în astfel de informații. În ziua de astăzi, copiii au acces la telefon încă de la o vârstă fragedă și se întâmplă frecvent ca adulții să nu monitorizeze atent ce pagini ajung cei mici să acceseze.

Sexul, subiect tabu pentru mulți părinți

Sexul rămâne un subiect tabu pentru multe persoane. Cei mai mulți părinți se confruntă cu jenă, atunci când vine vorba de această chestiune, motiv pentru care unii se încurajează și merg pe ideea că au timp destul pentru a ajunge și la această discuție.

Sunt mame care nu se simt deloc în largul lor să vorbească despre sex cu fiica, însă dacă vor continua cu o astfel de atitudine vor reuși să-i transmită acesteia aceeași stare. În plus, fata poate să afle informații și altfel. În pauzele de la școală, cu colegii, de la televizor sau de pe internet.

Sexualitatea este o parte importantă a fiinţei umane şi împlică mai mult decât contactul fizic sexual cu o altă persoană. Relaţiile întime afectează felul în care ne simţim şi influenţează unele alegeri pe care le facem în viaţă. De aceea, ar fi bine ca părinţii să le vorbească copiilor despre sex. Oricum, vor intra în contact cu informaţii din acest domeniu şi cel mai bine ar fi să le afle de la părinţi,  explică, pentru Adevărul, psihologul Hajar Owrang.

Este important ca atunci când ajunge în contact cu acest subiect să afle informații corecte, menite să vină în sprijinul ei. Să înțeleagă faptul că relațiile sexuale au loc doar între adulți.

Când trebuie să vorbești cu fiica ta despre sex
Discuția dintre o mamă și fiica ei

Cum e indicat ca o mamă să vorbească cu fiica ei despre sex

De ce e bine să vorbești cu fiica ta despre sex? Pentru că altfel va fi informată și daca vei avea răbdarea necesară să îi explici cum stau lucrurile va deveni mult mai deschisă cu tine în ceea ce privește acest subiect. De fiecare dată când va avea o curiozitate/teamă, va discuta cu tine și tu vei ști astfel ce se petrece cu ea.

Amintește-ți că și tu ai fost de vârsta ei și poate ai tăi nu au știut exact cum să pună problema și să-ți explice. Acum e șansa ta să schimbi lucrurile și să-ți ajuți copilul să înțeleagă anumite aspecte esențiale.

Până la urmă degeaba ne ferim să dezbatem subiectul, pentru că în zilele noastre informația este peste tot.

De exemplu, în perioada primilor ani de şcoală, copiii exersează jocul de a fi părinte fără să ştie despre ce este vorba, dar acest joc (referitor la jocul de a fi mamă şi tată sau soţ şi soţie) îi dezvoltă copiilor educaţia sexuală, spune specialistul, conform site-ului menționat mai sus.

Este indicat să știe că astfel de momente de intimitate se petrec mult mai târziu, să înțeleagă contextul în care au loc relațiile sexuale, că este nevoie de acordul ambilor parteneri, și este esențial să știe că nimeni, în afară de părinții ei care o spală/îmbracă/îngrijesc, doctorul care o consultă, nimeni nu trebuie să îi vadă corpul sau să o atingă.

Sunt lucruri importante pe care un copil ar trebuie să le cunoască pentru a ajunge astfel să facă diferența. Pentru că altfel va înțelege ce este un abuz sexual, când trebuie să se ferească de persoane rău intenționate sau să strige după ajutor. O discuție cu informații relevante o poate proteja și îi poate face mult bine.

Dacă tu îi transmiți senzația de jenă și copilul la rândul lui se va rușina și nu va ști cum să discute cu tine. Fii degajată, abordează situația cu calm, ajută-l să înțeleagă că sunt lucruri normale care vor veni firesc la timpul lor, doar că în lumea copilăriei nu se regăsesc astfel de lucruri.