Home » Life & Style » Caratele la aur. Ce înseamnă de fapt această expresie

Caratele la aur. Ce înseamnă de fapt această expresie

Manolică Anca / 18.04.2021, 12:11
Caratele la aur. Ce înseamnă de fapt această expresie

Caratele la aur. Ce înseamnă de fapt această expresie și când putem vorbi despre „aur pur 100%”. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre acest metal prețios atât de apreciat încă din cele mai vechi timpuri.

Caratele la aur. Ce înseamnă de fapt această expresie

Atunci când este pur, aurul este cel mai moale metal din lume. Și pentru că este important ca metalul să fie puternic și să își păstreze forma intactă, aurul pur nu este ideal pentru fabricarea bijuteriilor. De aceea, aurul este amestecat cu alte metale pentru a face bijuterii, precum argint, cupru sau zinc.

Când vorbim despre „aur pur 100%” ne referim la aurul care nu este amestecat cu niciun alt element. Acesta este, de asemenea, denumit în mod obișnuit aur de 24 de karate sau aur de 24 K. Aurul pur este foarte rar utilizat în fabricarea bijuteriilor, în cele mai multe cazuri bijuteriile de aur fiind fabricate dintr-un amestec. Procentul de aur la aliajele sale este ceea ce determină puritatea acestuia.

Ce înseamnă aurul de 18 carate

Caratele la aur. Caratul mai mare înseamnă un procent mai mare de aur. „Karat” este unitatea folosită pentru a măsura cât de mult aur se regăsește în bijuterii în raport cu celelalte metale prezente. Astfel, un Karat mai mare înseamnă că bijuteriile au mai mult aur. Aurul de 18K conține 75% aur, în timp ce aurul de 9K conține jumătate din această cantitate.

Ce înseamnă caratele la aur
Ce înseamnă caratele la aur

Atenție! Bijuteriile marcate cu „18K” nu sunt din aur de 18 karate întotdeauna. Legile diferă de la țară la țară atunci când vine vorba de aplicarea acestor marcaje. Astfel că, nu toate țările verifică în mod constant producătorii de astfel de bijuterii. Unele țări necesită un terț pentru a verifica puritatea aurului înainte ca bijuteriile să fie marcate. Fără acesta, producătorii și distribuitorii pot încerca să inducă în eroare consumatorii denaturând calitatea aurului.

Cum se obțin bijuteriile din „aur alb” sau „aur rose”

Pentru a obține bijuterii din „aur alb”, aurul pur se amestecă cu metale albe precum argintul și paladiul. Caratul aurului alb urmează același model ca aurul galben, adică aurul alb de 18K conținând 75% aur, aurul alb de 14K conținând 58% și 10K conținând 42%.

Cheia pentru a obține „aurul alb” este placarea cu rodiu. Pentru a-i oferi o strălucire aparte, reală, bijuteriile sunt acoperite cu un metal foarte alb numit rodiu. Este important de reținut că bijuteriile placate cu rodiu se mai sterg în timp, ieșind la „suprafață” adevărata culoare a aurului de dedesubt. În cât timp? Asta depinde de cât de des sunt purtate bijuteriile. Însă, placarea cu rodiu nu este foarte scumpă. Pentru a menține strălucirea acestor tipuri de bijuterii, specialiștii recomandă ca placarea cu rodiu să se facă anual.

Aurul rose este foarte asemănător cu aurul galben, cu excepția faptului că o proporție mai mare de cupru este utilizată în aliaj pentru a scoate în evidență o culoare roșie sau „roz”. Din nou, aurul de 18K conține 75% aur, 14K conține 58% și 10K conține 42%.