Home » Life & Style » Care e de fapt diferența dintre prințesă și ducesă

Care e de fapt diferența dintre prințesă și ducesă

Cojocaru Cristian / 13.12.2021, 12:50
Care e de fapt diferența dintre prințesă și ducesă

Deseori auzim titluri precum prințesă sau ducesă, însă între acestea există diferența care dă titulatura utilizată. Kate Middleton și Meghan Markle sunt cunoscute pentru titlul de ducese, de asemenea și de prințese, doar că ele nu îl vor folosi pe cel din urmă ca titulatură. Află care este diferența dintre cele două titulaturi și când poate fi folosit fiecare dintre ele.

Ce face diferența între titlul de prințesă și cel de ducesă

În Marea Britanie, pentru a deveni prințesă există doar două modalități. Astfel, ori te naști fiica unui prinț, ori devii soția unuia. Diferența constă în faptul că cei născuți în familia regală, pot utiliza titlul de „prințesă” sau „prinț”, înainte de numele lor. Cu toate acestea există și excepții, iar un exemplu în acest sens este fiul lui Harry și al lui Meghan Markle care nu va avea niciun titlu regal.

De cele mai multe ori, prințesele sunt fiicele sau nepoatele unui rege sau ale unei regine. În cazul femeilor fără un rang regal, acestea îl pot dobândi doar în urma căsătoriei cu un prinț. Ducesa este soția unui duce sau o femeie care deține în egală măsură acest rang. În cazul familiilor de nobili europene, acest rang este cel mai înalt, aflat sub monarh sau rege.

Ducele a fost introdus ca rang pentru prima dată în timpul Romei Antice, fiind utilizat pentru a descrie liderii tribali germani sau celtici în timpul războaielor care au fost purtate. În perioada Evului Mediu, ducele era cel care conducea provinciile, având totodată cel mai înalt rang, în afară de rege în timpul monarhiilor feudale.

Cu toate acestea, sistemul de atribuire al acestui titlu este unul complex și, de cele mai multe ori, confuz. Kate Middleton este numită oficial „prințesă”, însă aceasta poartă titulatura ”Catherine, ducesa de Cambridge”. Astfel, în ziua căsătoriei, aceasta și-a asumat titlul soțului, devenind ”Prințesa William din Țara Galilor”, pe lângă „Alteța Sa Regală, ducesa de Cambridge”.

diferența prințesă ducesă
Meghan Markle si Printul Harry au titlul de duce si ducesa de Sussex

Ierarhia titlurilor nobile

Totodată, părinții au dreptul de a alege dacă ai lor copii vor purta un titlu regal sau nu. Astfel, fiica Prințului Edward, Louise Windsor eeste numită „doamnă”, în loc de „prințesă”. Astfel, în funcție de ierarhie, titlurile sunt: „rege”, „regină”, „prinț”, „prințesă”, „duce”, „ducesă”, „marchiz”, „marchiză”, „conte”, „contesă”, „viconte”, „vicontesă”, „baron” și „baroneasă”. Toți acești nobili pot fi denumiți „lorzi” și „doamne”, exceptând ducii și ducesele sau rangurile superioase care sunt denumiți „Excelență”.

Chiar dacă Kate Middleton deține denumirea de „prințesă”, nici ea și nici Meghan Markle nu vor putea folosi niciodată această denumire ca prefix al numelui. Numai femeile care sunt născute în familia regală pot utiliza acest titlu. Astfel, fiica lui Kate Middleton, prințesa Charlotte va putea folosi acest titlu, însă mama sa nu.

Tradiția arată că regina era cea care oferea bărbaților în vârstă titlul de „duce” drept cadou de nuntă. Astfel, prințul William și Kate Middleton sunt „ducele și ducesa de Cambridge”, în urma căsătoriei lor, precum și Harry și Meghan Markle. Cu toate acestea, locația nu trebuie să aibă legată de ea controverse.

Totuși, istoria arată că în spatele ducatului de Sussex nu au lipsit astfel de controverse. Anterior, a existat un singur duce de Sussex, fiind vorba despre prințul Augustus Frederick, cel de-al nouălea copil al lui George al III-lea. Titlul a rămas liber atunci când acesta a murit în anul 1843.

Cu toate că acesta a avut doi copii împreună cu Lady Augusta Murray. casnicia dintre cei doi nu a fost aprobată de rege, iar cuplul s-a separat ulterior. Astfel, copiii nu erau legitimi pentru titulatura regală. Din cauza acestui lucru, Meghan este prima ducesă de Sussex. Aceste titluri sunt atât de importante atât pentru Harry cât și pentru Meghan deoarece fostul duce de Sussez este cel care a abolit comerțul cu sclavi.

Totodată, acesta a fost și cel care a susținut eliminare restricțiilor cu privire la evrei și catolici. Cu toate că numărul de titluri era limitat pentru regină, aceasta a hotărât ca Prințului Harry și lui Meghan Markle să le ofere titlurile de „duce și ducesă de Sussex”. Astfel, pe baza controverselor din trecut, „tradiția” a fost continuată pentru că celebrul cuplu a încălcat protocolul regal, dorind să fie pe cont propriu.