Home » Life & Style » Care este salariul mediu pe economie în Cambodgia

Care este salariul mediu pe economie în Cambodgia

Ileana Mladinoiu / 23.08.2021, 10:34
Care este salariul mediu pe economie în Cambodgia

Cambodgia este o țară în Asia de Sud-Est împărțită în 20 de provincii. Limba oficială este khmera vorbită de circa 16000 de locuitori. Majoritatea populației practică budismul Theravada.

Curiozități despre Cambodgia

Fost protectorat francez, Cambodgia și-a câștigat independența în 1953, după lungi negocieri. Regele Norodom Sihanouk, care a condus țara din 1960, a fost principala sa figură politică până la răsturnarea lui în 1970.

Domnia lui Lon Nol, susținută de americani, a fost de scurtă durată. Victoria comuniștilor khmeri din 1975 a inaugurat un regim de teroare caracterizat prin răsturnări economice dăunătoare și masacre soldate cu sute de mii de morți.

Luptătorii de rezistență, ajutați de trupele vietnameze, au preluat puterea la sfârșitul anilor 1970. Devenită Kampuchea democrată și condusă de khmerii roșii, țara rămâne subminată de lupte armate și de o situație economică dezastruoasă. Vietnamezii s-au retras la sfârșitul anilor 1980.

După o scurtă perioadă, sub tutela Națiunilor Unite, la începutul anilor 1990 Cambodgia a devenit monarhie constituțională .

Economia a cunoscut o creștere semnificativă la începutul secolului 21, beneficiind, printre altele, de investiții străine semnificative. După lovitura de stat din 1997, Hun Sen și Partidul Popular Cambodgian au dominat viața politică din țară, stabilind un regim autoritar caracterizat de probleme de corupție. Sărăcia și inegalitățile semnificative persistă.

Cum trăiesc oamenii în Cambodgia
Cum trăiesc oamenii în Cambodgia

Pe plan economic, Cambodgia menține, de asemenea, legături strânse cu vecinul său chinez, care a crescut rapid la începutul secolului, la care a aderat într-un parteneriat strategic cuprinzător, în 2010, și și la un tratat de comerț liber în 2020.

Are, de asemenea, legături comerciale strânse cu alte țări din regiune. De-a lungul anilor, Cambodgia a participat la mai multe misiuni de pace ale Națiunilor Unite.

Salariu mediu în Cambodgia

Presa cambodgiană a declarat că venitul mediu pe cap de locuitor al țării a fost de 1.288 USD în 2016, față de 1.070 USD în 2015. Această cifră a fost preluată din raportul Fondului Monetar Internațional (FMI) și de pe site-ul statisticstimes.com.

Venitul mediu pe cap de locuitor al Cambodgiei este al 156-lea din 188 de țări, iar FMI a mai prognozat că acest lucru ar putea ajunge la 1.603 de dolari până în 2020, ridicând țara pe locul 152.

Anterior, la ceremonia de celebrare a 38-a aniversare a victoriei asupra regimului genocid al Khmerilor Roșii (7 ianuarie), președintele Partidului Popular Cambodgian (PPC) și premierul cambodgian Samdech Techo Hun Sen au prezis că economia țării sale va experimenta o creștere de 7% în 2017, în timp ce FMI a estimat creșterea economică a țării la aproximativ 6,9%.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2019, salariul mediu în Cambodgia este de 123 USD pe lună sau 1.480 USD pe an.

Rețineți că expatriații sunt, în general, plătiți mai mult decât cambodgienii. Prin urmare, în medie, așteptați un salariu de la 800 la 1.500 USD pe lună în educație, ONG-uri și servicii. Alte industrii mai profitabile vă pot aduce un câștig între 1.000 și 3.000 de dolari pe lună.

Perspectivele economice din Cambodgia

Industria turismului, care reprezintă mai mult de un sfert din PIB, continuă să sufere. În ciuda unei creșteri semnificative față de luna iulie, sosirile de turiști au scăzut încă cu 95,9% față de an în luna august. Mai mult, atât proiectele de investiții, cât și propunerile de construcții au scăzut semnificativ în ianuarie – august față de anul trecut.

Între timp, într-o notă mai strălucitoare, exporturile de mărfuri au crescut puternic în aceeași perioadă, pe livrări mai mari de biciclete, electronice și orez.

În cele din urmă, la 23 octombrie, guvernul a aprobat proiectul de buget 2021 – evaluat la aproximativ 8,1 miliarde USD, ușor mai mic decât bugetul inițial de anul trecut – vizând abordarea impactului dur al pandemiei și sprijinirea redresării.

Creșterea economică din Cambodgia

PIB-ul se contractă pentru prima dată în peste două decenii în 2020,  înainte de a reveni la creștere în 2021. Recuperarea activității în principalii parteneri comerciali ar trebui să consolideze exporturile și să susțină sectorul textil crucial.

Se estima ca economia să se extindă cu 5,4% în 2021, ceea ce ar însemna o creștere cu 0,1 puncte procentuale față de estimările de luna trecută, înainte de a crește cu 6,8% în 2022.