Home » Știri » Salariu mediu net 2021. Domeniul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Salariu mediu net 2021. Domeniul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Alexandru Cazacu / 12.08.2021, 09:42
Salariu mediu net 2021. Domeniul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri

În luna iunie, salariul mediu net a fost majorat la 3.541 de lei cu 7,4% față de aceeași lună a anului trecut. Haideți să vedem cu cât au crescut, de fapt, veniturile salariale medii și care este domeniul în care s-au înregistrat cele mai mari majorări.

Salariu mediu net a crescut în luna iunie 2021

După cum spuneam, salariul mediu net a crescut în luna iunie, ajungând la 3.541 de lei, adică cu 49 de lei mai mult față de luna precedentă. Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică, cele mai mari valori ale venitului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), adică 8.439 de lei. La polul opus, cele mai mici valori au fost înregistrate în domeniul Hoteluri și Restaurante (1.926 lei).

Potrivit sursei citate, în luna iunie a acestui an, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul salariului mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, transmite Agerpres.

”Creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), reluării activității anumitor agenți economici, cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice”, potrivit comunicatului INS.

În ce domeniu s-au înregistrat cele mai mari creșteri
Domeniul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Domeniul cu cea mai mare creștere a salariului mediu net

De asemenea,  potrivit datelor publicate de INS, în luna iunie față de luna precedentă, creșterile cele mai mari ale salariului mediu net au fost înregistrate în activitățile de editare (+20,9%) și în telecomunicații, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (între 10,5% și 15%), mai scrie sursa citată.

Chiar și în sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă. Mai exact în învățământ (+0,5%), iar în administrație publică (+0,1%). Pe de altă parte, în sănătate și asistență socială, comparativ cu luna precedentă, câștigul salarial mediu net a scăzut (-2%).

Ba chiar mai mult de atât, scăderi importante ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate astfel: cu 16,1% în extracția cărbunelui superior și inferior și cu 9,6% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

Rata inflației de la începutul anului

În ceea ce privește rata inflației, cu punct de referință de la începutul acestui an, aceasta este de 4,4%. De asemenea, rata anuală a inflației în luna iulie 2021, comparativ cu luna iulie a anului precedent, este de 5,0%. Totodată, creșterea prețurilor, care se reflectă în rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni este de 3,1%. Perioada de referință luată în calcul de Institutul Național de Statistică este august 2020 – iulie 2021.

De asemenea, potrivit datelor publicate de INS, energia electrică s-a scumpit cu aproape 25%, iar gazele, cu 20%, perioada de referință fiind între lunile iulie 2020 și iulie 2021. Ba chiar mai mult de atât, pâinea s-a scumpit cu peste 4% în iulie 2021 față de aceeași lună a anului precedent.