Home » Cum să faci orice » Contract furnizare energie electrică fără actul de proprietate. De ce ai nevoie de fapt

Contract furnizare energie electrică fără actul de proprietate. De ce ai nevoie de fapt

Alexandru Cazacu / 05.07.2021, 15:26
Contract furnizare energie electrică fără actul de proprietate. De ce ai nevoie de fapt

Vești bune pentru consumatorii de energie electrică din România. Încheierea contractelor la energia electrică se va face mai ușor, clienții ne mai fiind obligați să prezinte un document de proprietate. Află mai departe de ce este nevoie pentru încheierea unui astfel de contract.

Cum poți să faci contract furnizare energie electrică fără actul de proprietate

Mai exact, conform unui ordin al ANRE, oficializat săptămâna trecută, procedura de încheiere a contractelor la energia electrică a fost simplificată. Așadar de la 1 iulie, consumatorii nu mai sunt obligați să prezinte actul de proprietate a spațiului.

Pe de altă parte, clienții finali care doresc să încheie un contract de furnizare a energiei electrice, trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că au dreptul să folosească spațiul respectiv. Măsura vine în condițiile în care, anul trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a stabilit că actul de proprietate nu mai e necesar în cazul racordării la rețeaua de electricitate a unei locuințe noi.

Documentele necesare pentru încheierea unui contract de electricitate

Ordinul ANRE nr. 82/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienții finali a fost publicat joi în Monitorul Oficial nr. 651. Așadar, începând de luna aceasta, încheierea unui contract pentru furnizarea de energie electrică se face în baza următoarelor:

  • acordului solicitantului, ce va fi exprimat fie în scris (atașat cererii de încheiere a contractului), fie telefonic;
  • copia actului de identitate ori certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al solicitantului (în cazul firmelor);
  • declarația pe proprie răspundere a solicitantului în ceea ce privește deținerea unui drept locativ, cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar de rentă viageră etc.).
  • declarația pe propria răspundere a clientului cu privire la faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului.

Ulterior dacă este cazul, declarația va putea fi actualizată, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit, se arată în comunicatul ANRE.

Cum să închei un contract de energie electrică fără actul de proprietate
Cum să închei un contract de energie electrică fără actul de proprietate

Cum se stabilesc datele de consum transmise furnizorului

În plus, devine obligatorie convenția de consum încheiată de către furnizor cu clientul final, iar începând de la 1 ianuarie 2022, datele de consum înscrise în aceasta vor fi utilizate și pentru facturarea serviciilor de distribuție în cazul în care nu este citit/autocitit indexul echipamentului de măsurare. Așadar, potrivit comunicatului, datele de consum transmise furnizorului de către operatorul de distribuție se stabilesc, după caz, pe baza:

  • consumului de energie electrică înregistrat la locul de consum în perioada similară a anului precedent sau a consumului de energie electrică determinat ținând cont de cele mai recente citiri efectuate de operatorul de distribuție;
  • profilului de consum specific, determinat de operatorul de distribuție pentru categoria respectivă de client final în cazul în care pentru locul de consum nu există istoric de consum.

Este important să menționăm că operatorii de distribuție au obligația de a asigura accesul gratuit fiecărui client final și al furnizorului acestuia la informațiile din baza de date, pentru ca fiecare client să își poată accesa propriul istoric de consum. Pentru acest lucru, operatorii trebuie să publice datele până la 1 noiembrie.