Home » Știri » Reguli noi pentru românii care stau la bloc. Amenda poate ajunge până la 1000 de lei

Reguli noi pentru românii care stau la bloc. Amenda poate ajunge până la 1000 de lei

Alexandru Cazacu / 30.06.2021, 16:08
Reguli noi pentru românii care stau la bloc. Amenda poate ajunge până la 1000 de lei

Reguli noi pentru românii care locuiesc la bloc. Până în decembrie, toate apartamentele care sunt racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură. Află mai departe în ce condiții pot fi sancționați cei care nu respectă această regulă.

Reguli noi pentru românii care locuiesc la bloc. Amenda poate ajunge până la 1000 de lei

Mai exact, potrivit unui proiect adoptat marți de Camera Deputaților, până la sfârșitul lunii decembrie a anului curent, toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură. Se pare că termenul prevăzut pentru acest lucru a fost finele lui 2016, însă nu toți proprietarii de apartamente au respectat obligația, așadar de această dată se va introduce și o amendă.

Proiectul de lege care prevede noua regulă, cu privire la montarea contoarelor de căldură în fiecare apartament, până la sfârșitul lui 2021, va modifica, printre altele și Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică. Actul normativ urmează să ajungă la președinte, pentru promulgarea prin decret prezidențial, după ce la prima trecere prin Parlament a fost întors chiar de acesta pentru reexaminare.

Mai precis, proiectul prevede că ”în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Care sunt spațiile vizate

Cu toate acestea, dacă utilizarea contoarelor individuale nu este posibilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, proiectul prevede obligația montării repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Așadar, ar fi vizate practic doar spațiile racordate la sistemul centralizat de energie termică, nu și cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament, de exemplu.

Reguli noi pentru românii care stau la bloc. Amenda poate ajunge chiar și la 1.000 de lei
Reguli noi pentru românii care stau la bloc. Amenda poate ajunge chiar și la 1.000 de lei

Amenzi de până la 1.000 de lei pentru cei care nu respectă termenul

După cum am menționat și mai sus, vechiul termen a fost până la sfârșitul lui decembrie, 2016, însă nu toți proprietarii au respectat termenul. Așadar, acum se va introduce și o amendă pentru cei care nu vor respecta termenul-limită prevăzut. Aceasta poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

”Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se arată în legea adoptată de deputați.

Este de asemenea, important să menționăm faptul că montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spații cu altă destinație cum ar fi un sediu de firmă sau un magazin.

Cu toate acestea, proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.