Home » Știri » Modificări la legea salarizării 2021. Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii

Modificări la legea salarizării 2021. Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii

Alexandru Cazacu / 10.03.2021, 10:52
Modificări la legea salarizării 2021. Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii

Ministrul Muncii Raluca Turcan a vorbit despre noile modificări care ar putea fi aduse legii salarizării în acest an. Potrivit ministrului, sporurile bugetarilor nu ar trebui să depășească 20%. din salariul de bază.

Modificări la legea salarizării 2021. Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor

Raluca Turcan a declarat la B1TV că intenționează să modifice legea salarizării, în așa fel încât sporurile bugetarilor să nu depășească 20% din salariul de bază și să fie acordate pentru două categorii: pentru angajații care lucrează la distanțe mari sau în codiții foarte periculoase de muncă, iar a doua categorie de sporuri să fie motivaționale.

”Eu cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază.

În același timp, sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a declarat Raluca Turcan, la B1TV.

”Avem sporuri create ca artificii”

Potrivit ministrului Muncii, în România există sporuri doar pentru a crește salariile, care vor fi reduse la sumă fixă, iar acolo unde salariile trebuie majorate să crească salariul de bază. Mai mult de atât, Raluca Turcan susține că în unele instituții precum primării mai mici salariile sunt peste cele ale primăriilor reședință de județ.

”Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază.

De asemenea, sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc, a adăugat ministrul.

Raluca Turcan intenționează să modifice legea salarizării
Raluca Turcan intenționează să modifice legea salarizării

Se așteptă propuneri de la ministere

Raluca Turcan susține că se așteaptă ca, în aceste principii de bază, fiecare minister de linie să propună cum trebuie făcută politica în domeniile pe care le coordonează. Ministrul muncii spune că așteaptă propuneri în acest context de la celelalte ministere.

”Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta»”, potrivit Digi24.