Home » Life & Style » Care este semnificația macilor roșii purtați în piept de Familia Regală Britanică. Mesajul special

Care este semnificația macilor roșii purtați în piept de Familia Regală Britanică. Mesajul special

Ileana Mladinoiu / 21.11.2022, 12:03
Care este semnificația macilor roșii purtați în piept de Familia Regală Britanică. Mesajul special

Care este semnificația macilor roșii purtați în piept de Familia Regală Britanică. Cu ocazia Zilei Comemorării a milioane de soldați, marinari și aviatori britanici care și-au pierdut viața în timpul celor două războaie mondiale, pe 11 noiembrie, coroane de flori sunt depuse la monumentele memoriale din Marea Britanie și la Cenotaful din Londra. Un număr mare de oameni se adună pentru a păstra un minut de reculegere care începe la primul sunet al Big Ben-ului. Familia regală participă în mod tradițional la ceremonia principală de la Cenotaful din centrul Londrei, un analog al Mormântului Soldatului Necunoscut, depunând la rându-i coroane de flori.

Care este semnificația macilor roșii purtați în piept de Familia Regală Britanică

În această zi, ba chiar mai înainte, macii artificiali, simbol al doliului, sunt vânduți în mod tradițional pe străzi, iar britanicii obișnuiesc să îi poartă în piept încă din 1921. Originea acestui simbol poate fi urmărită până la o poezie despre Primul Război Mondial scrisă de către John McCrae, în memoria prietenului său căzut pe front. Poemul „In Flanders Field” face referire la primele flori de mac care au apărut pe câmpurile din Flandra, o regiune din Belgia și începe astfel:

„În câmpurile din Flandra suflă macii/ Între cruci, rând pe rând,
Care ne marchează locul; iar pe cer
Alarcele, încă cântând curajos, zboară/ De-abia auzite printre tunurile de dedesub

Macii sunt vânduți de Legiunea Regală Britanică, pentru a ajuta la strângerea de bani pentru veteranii de război.

În luna noiembrie, Regina Elisabeta a II-a purta foarte mulți maci roșii în memoria celor căzuți, ca o modalitate de a onora fiecare ramură a forțelor armate care au luat parte la război: Armata, Royal Navy, Royal Air Force, Apărare Civilă și femei.

Familia Regală și Palatul Buckingham nu au comentat niciodată numărul de maci pe care îi purta Majestatea Sa și, până nu o vor face, nu se va ști cu siguranță raționamentul din spatele mai multor maci ai Reginei. Majestatea Sa nu era însă singurul membru al Familiei Regale care purta mai mult de un mac. Ducesa de Cambridge poartă și ea un ac cu trei maci. Este posibil ca cei trei maci ai ei să reprezintă cele trei ramuri ale armatei britanice: Armata, Royal Navy și Royal Air Force.

Mesajul special al macilor roșii

Macii roșii sunt florile care au crescut pe câmpurile de luptă după încheierea Primului Război Mondial și care l-au inspirat într-o primăvară pe John McCrae, așa cum am spus mai sus. Autorul compară moartea soldaților, cât a civililor, în timpul războiului cu macii. Se spune că observând rapiditatea cu care cresc macii pe morminte i-ar fi venit ideea.

În urma publicării poeziei, mai multe persoane au decis să poarte maci în memoria celor decedați. Pentru prima dată în Canada și Statele Unite, această poezie a avut un impact puternic. Așadar, florile de maci au fost folosite în Marea Britanie și de către Familia Regală ca o modalitate de a-i comemora pe acei membri ai armatei care și-au dat viața în război. Macii (sau Papaver rhoeas) purtati sunt priviți ca un semn de respect în timpul lunii Comemorării.

În Regatul Unit, comemorările sunt numeroase și, prin urmare, macul, floarea Reginei, este purtat cu scopul de a păstra amintirea oamenilor care au decedat în conflictele militare. Acesta este cazul și în alte țări din Commonwealth unde tradiția a fost exportată, precum Africa de Sud sau Noua Zeelandă.