Home » Life & Style » Care sunt cele mai scumpe țări pentru vacanță, în 2022. Prețurile au explodat

Care sunt cele mai scumpe țări pentru vacanță, în 2022. Prețurile au explodat

Voicu Costin / 08.06.2022, 13:42
Care sunt cele mai scumpe țări pentru vacanță, în 2022. Prețurile au explodat

În urma creșterii prețurilor la energie, gaze și mâncare, vacanțele de anul acesta vor fi simțitor mai scumpe. Față de anul trecut, destinații turistice populare ca Spania, Grecia sau Italia vor fi cu până la 20-25% mai scumpe. Biletele de avion s-au scumpit și ele, pentru că și prețul combustibilului s-a mărit, astfel că oamenii vor plăti mai mulți bani pentru aceleași servicii de anul trecut. Care sunt cele mai scumpe țări pentru vacanță, în 2022?

Cele mai scumpe destinații pentru 2022, în Europa

Vacanța din această vară ar putea fi cea mai scumpă din ultimul deceniu, indiferent de destinaţie, arată analiză unei platforme de investiţii cu active multiple, eToro. Și asta din cauza creşterii preţurilor la alimente şi energie. Potrivit datelor Google, intenția românilor de a călători în 2022 este în creștere față de acum trei ani. Luna trecută, numărul căutărilor pentru vacanțe a fost cu 35% mai mare decât în aceeași lună din 2019.

Cele mai scumpe țări pentru vacanțe rămân: Elveția, Franța, Italia, Grecia, Spania. România este pe locul 34, adică mai scumpă ca Turcia care e pe locul 41.

Potrivit datelor Google, dorința românilor pentru a pleca în vacanță este mai mare chiar și față de 2019. În topul destinațiilor de vacanță, conform căutărilor pentru cazare, sunt: Grecia, Turcia, Bulgaria și Egipt. Cele mai căutate zboruri sunt spre țări ca Italia, Spania și Marea Britanie. Este o cerere mare acum și pentru croaziere, cu o treime comparativ cu ultimii doi ani.

Dacă v-am prezentat mai sus o listă cu cele mai scumpe destinații în prezent, haideți să vedem câteva destinații mai ieftine pentru un buget mai mic.

Top 5 destinații low budget, în Europa

Muntenegru

Țărmul plin de fiorduri din Kotor, bucătăria inspirată din Italia, Grecia și Balcani, orașe medievale, palate vechi și străzi pietruite sunt câteva dintre cele mai importante lucruri care te aşteaptă aici. Muntenegru mustește de istorie ce începe în vremea romanilor, cochetează cu clima și vegetația mediteraneene, şi nu duce lipsă de plaje.

Portugalia

Lagos, Tavira, Faro și Sagres sunt, probabil, cele mai populare orașe de la litoralul sudic al țării, se pretează de minune pentru un roadtrip de-a lungul coastei și abundă de oferte în afara sezonului de vârf. Pe de altă parte, orașe precum Coimbra, Sintra sau Ericeira se numără printre cele care conservă o autenticitate.

Turcia

În Istanbul poți să mănânci foarte ieftin faţă de alte locuri din Europa. Prin bazaruri poți să te plimbi gratuit, intrarea în muzeul Cappadocia te va costa mai puțin de 5 euro și cam tot atât costă și intrarea în Pamukkale. Acest fascinant oraș, cu ale lui piscine termale bogate în ape minerale, dealuri de travertin despre care ai jura că e bumbac, la care se adaugă orașul antic Hierapolis ar trebui să fie punctul de încheiere al oricărei călătorii în Turcia.

Cipru

La un zbor de două ore și un sfert de România te aşteaptă CIpru cu ale sale plaje superbe. Ayia Napa, stațiunea luată cu asalt vara, este perfectă pentru un sejur liniștit. Plajele Nissi și Makronissos au cel mai fin nisip pe care vi-l puteți imagina și marea are o culoare caraibiană.

Ayia Napa e la aproximativ 50 km de Larnaca. O altă variantă bună, aproape de Larnaca, este stațiunea Protaras. Dacă zburați la Paphos, puteți explora zona vestică a insulei, cu plaje mai sălbatice, în care nisipul e înlocuit cu pietricele. Găsiți însă și nisip fin, la Coral Bay.

Malta

Și în Malta puteți să vă bucurați de soare și de vreme frumoasă. La Valletta, capitala insulei, este o cetate medievală bine conservată, cu străzi înguste care urcă pante abrupte și cu clădiri de piatră cu balcoane de lemn colorate. Pe insula principală Mdina, fosta capitală a Maltei, un orășel medieval aflat în patrimoniul UNESCO, vă aşteaptă o lume de poveste ce trebuie descoperită.

O zi puteți să traversați cu un feribot pe insula Gozo, cu orășele mult mai liniștite și cu plaje sălbatice. Aici găsiți și un sit arheologic creat de o civilizație care a locuit pe insulă în anul 3.500 î.Hr., Ggantija Temples.