Home » Life & Style » Care sunt, de fapt, diferențele între sarmalele moldovenești și cele muntenești

Care sunt, de fapt, diferențele între sarmalele moldovenești și cele muntenești

Ileana Mladinoiu / 11.08.2021, 10:46
Care sunt, de fapt, diferențele între sarmalele moldovenești și cele muntenești

Deseori, nu se poate face o delimitare strictă între preparatele bucătăriei moldovenești și cele ale celorlalte provincii românești. Multe mâncăruri și metode de preparare sunt comune tuturor provinciilor.

Totul despre sarmalele moldovenești

Bucătăria moldovenească nu trebuie confundată cu bucătăria Republicii Moldova. Bucătăria moldovenească nu este bucătăria națională a Republicii Moldova. Ar fi o mare greșeală. Bucătăria bucovineană, cu specificul ei, tot modovenească se cheamă.

Bucătăria moldovenească se caracterizează prin mâncăruri fine, rafinate și gustoase. La prepararea lor se folosește, în special, carnea de pasăre și peștele, dar și carnea de porc, vită, oaie, vânat, precum și legumele, laptele, ouăle și brânzeturile.

Renumitele sarmale și pârjoale moldovenești sunt nelipsite din meniul meselor de sărbători, emană voluptate gastronomică. Dețin sarmalele moldovenești un secret anume de ies foarte gustoase? Să mergem pe firul rețetei.

Sarmale moldovenești
Sarmale moldovenești

Ingrediente pentru 10 porții

-1-2 căpățâni de varză;
-500 g carne de porc;
-900 g ceapa;
-450 g morcov;
-200 g orez cu bob rotund;
-1 ardei dulce roșu;
-1 lingura past[ de tomate;
-ulei pentru prăjit;
-pătrunjel, mărar proaspăt;
-2-3 frunze de dafin;
-sare, piper negru după gust;
-suc de roșii, borș acru (opțional)

Preparare

Pregătirea verzei

Dacă e murată, se spală și se clătește bine cu apă. Dacă este prea sărată, o veți ține în apă rece peste noapte, ca să iasă sarea.

Varza proaspată trebuie aleasă cu atentie. Ideală pentru sarmale este cea  cu căpățâna înfoiată, ușoară și cu frunzele subțiri. După ce se spală varza, i se scoate cotorul. Opăriți apoi rapid frunzele în apă clocotită în care ați pus puțin oțet sau sare de lămâie, pentru a-și schimba culoarea. Așezați frunzele opărite una peste alta și lăsați-le la răcit.

Umplutura

Tocați ceapa și căliți-o în ulei încins până începe să se rumenească.

Adăugați morcovul și ardeiul tăiate cubușoare și mai prăjiți câteva minute, ca să se înmoaie morcovul.

Adăugați pasta de tomate sau 100 g de pireu de roșii și mai țineți pe foc câteva minute amestecând continuu. Lasați la o parte să se răcorească.
Între timp, tăiați cubușoare carnea de porc cu puțină grăsime (ceafă sau poale de porc ar fi perfecte).

Spălați bine orezul în câteva ape, apoi adunați într-un vas încăpător toate ingredientele pentru umplutură: carnea, orezul, legumele, niște verdeață tocată mărunt, sare și piper după gust.

Amestecați foarte bine, dați umplutura la frigider. Se iau frunzele opărite răcite, se îndepărtează  pârțile mai tari, nervura groasă din centru, și se împart în bucăți egale, potrivit de mari.

Pentru că sarmalele moldovenești se fac mici cât o nucă, frunzele de varză vor fi tăiate în bucăți nu prea mari. Fundul oalei în care vreți să fierbeți sarmalele se acoperă cu resturi de varză (ca în timpul fierberii să nu se lipească sărmăluțele), mai puneți și niște crenguțe de pătrunjel, cimbru, o frunză-două de dafin, după care veți trece la împăturit sarmaluțele. La final se strânge ușor în mână sărmăluța și cu cealaltă mână se apasă capătul plat al sarmalei, să fiți siguri că sunt bine înfășurate și că nu iese umplutura.

Aranjați în straturi suprapuse sărmăluțele în oală, fără spații între ele. Se pot pune între rânduri bucățele de bacon afumat sau bucățele de roșii/ardei dulce, după gust. Turnați peste sarmale apă clocotită puțin sărată (numai dacă varza este dulce) cu adaos de borș acru sau suc de roșii, cât să le acopere, dați-le la foc. După primul clocot, lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic pe aragaz sau se dau la cuptor la 150 grade C, aproximativ 1-1,5 ore, verificând dacă sunt gata. Pe parcursul fierberii, se mai adaugă apă clocotindă, dacă e nevoie.

Se consumă fierbinți cu smântânâ, însoțite de un pahar de vin roșu moldovenesc.

Cum se pregătesc sarmalele muntenești în restaurantele de lux

Ingrediente:

-1 kg carne de porc, de preferat pulpă cu puţină grăsime;

-o legătură de mărar proaspăt;

-o măciulie mărar uscat;

-un ou;

-sare, piper negru măcinat şi boabe;

-2-3 foi de dafin;

-4 cepe;

-2-3 linguriţe orez cu bobul rotund;

-ulei de măsline;

-două verze murate;

-500 g piure de roşii;

-200 g slăninuţă afumată

Mod de preparare

Pentru început, se lasă varza murată aproximativ 3-4 ore la desărat, în apă rece. Eventual, se schimbă apa rece de 2-3 ori. În acest timp, se pregăteşte umplutura. Se spală ceapa şi se toacă mărunt. Se înăbuşă câteva minute, cât să se înmoaie în puţin ulei, la foc mediu. Se lasă să se răcească.

Într-un bol, se pune carnea tocată şi se adaugă oul crud, mărarul uscat şi verde toacat mărunt, orezul spălat, condimentele şi ceapa. Secretul unor sarmale delicioase este ca această compoziţie să fie frământată 30-40 de minute. Se desfac foile de varză, se pregătesc şi apoi se înfăşoară.

Se pun în oala pregătită cu slăninuţă şi piure de roşii, se aranjează circular şi nu grămadă, având grijă ca pe fiecare rând să se pună un strat de varză tocată fin şi slăninuţă. Se acoperă cu varza tocată cu slăninuţă, foi de dafin şi mărar uscat. Se fierb bine şi apoi se consumă.

Diferențele între cele două rețete nu sunt considerabile. Rămâne să le depistați dvs.

Poftă bună!