Home » Știri » Câte calorii au sarmalele și cum să le faci să fie mai de dietă

Câte calorii au sarmalele și cum să le faci să fie mai de dietă

Violeta Badea / 14.01.2021, 11:22
Câte calorii au sarmalele și cum să le faci să fie mai de dietă

Câte calorii au sarmalele și cum să le faci să fie mai de dietă. Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor de sărbători. Sunt savuroase şi nu ne imaginăm cum ar arăta ziua de Crăciun fără ele. Cu siguranţă, cel mai popular fel de mâncare reprezintă şi motivul de mândrie al tuturor gospodinelor. Dar ce ne facem cu caloriile? În acest articol vom vedea de ce ne îngraşă sarmalele.

Câte calorii au sarmalele

Sarmalele sunt un aliment care conţine proteine, carbohidrați și grăsimi. Greu de crezut, dar nu au multe calorii. În general, acestea par destul de sănătoase la o prima vedere. Dacă ne uităm la ingrediente vom observa că se fac din frunze de varză murată şi frunze de viţă de vie, carne, ceapă, condimente, bulion de casă şi orez. Însă, toate acestea combinate devin o adevărată bombă calorică.

Sarmalele cele mai bogate în calorii sunt cele preparate din carne de porc. Acestea au la 100 de grame nu mai puţin de 189 de calorii. Carnea tocată este principalul inamic al dietei. Amestecul de carne de porc şi vită sau carne de pui, face să explodeze numărul de calorii pentru acest fel de mâncare. În plus, multe persoane le consumă împreună cu smântână grasă ceea ce duce la o îngrăşare iminentă. Dacă adăugăm şi o felie sau două de pâine ajungem lejer la cifra de 380 de calorii.

Un alt risc pentru sănătate îl reprezintă sarea. Sarmalele în foi de varză murată sunt deja sărate, astfel că nu trebuie să mai adăugăm sare în compoziție. De asemenea, orezul nu este bun pentru dietă, deoarece conţine carbohidraţi.

Cum faci sarmalele mai de dieta
Cum faci sarmalele mai de dieta

Cum faci sarmalele să fie mai de dietă

Cei care vor să slăbească sau, pur şi simplu, să îşi menţină greutatea, trebuie să ştie că există sarmale preparate astfel încât să nu îngraşe. De exemplu, reţeta tradiţională din Turcia este cu carne de vită şi se consumă cu lipie. Astfel, scoatem din schemă foile de varză murată. În Orient, cei care adaugă şi orez le consumă simple.

Iată şi câţiva paşi în alegerea unor ingrediente mai sănătoase, inclusiv dietetice:

  • Înlocuiţi carnea tocată de porc cu carne de vită (cu condiţia să fie slabă), pui sau curcan (aceasta din urmă este ideală)
  • Încercaţi să folosiţi pentru preparare cât mai puţin orez, deoarece este plin de carbohidraţi. Înjumătăţiţi gramajul pe care îl adăugaţi până acum sau îl mai puteţi înlocui cu orez negru
  • Este indicat să folosiţi în compoziţie condimente şi ierburi speciale care vă ajută să ardeţi grăsimile. Acestea nu fac altceva decât să accelereze metabolismul şi să curaţe organismul de toxine. Astfel de condimente sunt: piperul negru, piperul cayenne, cuminul, turmericul, plus multe altele. De asemenea, unele dintre acestea dau savoare sarmalelor
  • Folosiţi în compoziţie foarte multe legume precum: ciupercile, ardeiul gras sau ceapa. Astfel, transformaţi sarmalele din calorice, în sănătoase
  • Evitaţi frunzele sărate de varză murată. Aveţi posibilitatea să folosiţi frunze de ştevie, iar sarmalele ies la fel de delicioase
  • Înlocuiţi smântâna grasă cu iaurtul grecesc sau smântâna dietetică