Home » Life & Style » Care sunt peștii fără oase. Lista completă a peștilor care se mănâncă ușor

Care sunt peștii fără oase. Lista completă a peștilor care se mănâncă ușor

Ileana Mladinoiu / 08.05.2021, 07:57
Care sunt peștii fără oase. Lista completă a peștilor care se mănâncă ușor

Peștele este alimentul esențial într-o dietă echilibrată, sursă de proteine, minerale (fosfor), oligoelemente (iod, cupru, fluor) și vitamine (A, B, D, E,). Dar, mai presus de toate, peștele conține grăsimi bune bogate în Omega 3, cu influență asupra structurii cerebrale a creierului, considerat astfel “hrana creierului”.

Peștii fără oase

Cu toate acestea, mulți sunt cei care nu fac din consumul de pește un obicei practicat măcar de două ori pe săptămână. Unora nu le place gustul, alții dau vina pe oasele peștelui, spunând că nu au răbdare să-l mănânce ușor, riscând să se înece.

Că nu le gâdilă papilele gustative, s-ar putea să înțelegem. Însă, aruncarea vinii pe oaseleși cartilagiile peștilor ne-ar duce cu gândul că le-ar fi puțină lene.

Dacă acesta din urmă este adevărul, ne străduim să întocmim o listă a peștilor care se mânâncă mai ușor, astfel încât să nu le rămână vreun oscior în gât, ținând cont de cele două categorii ale peștilor-osoși și cartilaginoși-oferindu-le și procentajul de oase.

Care sunt peștii fără oase
Pești fără oase

Lista completă a peștilor care se mănâncă mai ușor

1.Calcanul de la Marea Neagră

Este un pește plat, fără scal, ale cărui aripioare ventrale și dorsale îi conferă o formă aproape dreptunghiulară atunci când le desfășoară pentru a se mișca. Carnea calcanului este albă, fină.

Delicatețea cărnii sale i-a adus calificarea de “Prințul Mării”. Are un procent de 35 % oase.

2.Somnul

Are un corp cilindric până la înotătoarea dorsală, apoi se turteste lateral. Capul este mare și turtit, gura foarte mare, dinții ascutiti și deși ca o perie. Culoarea sa este verde cenusie pe spinare și flancuri. Pe alocuri corpul este marmorat. Burta este albă sau gălbuie.

Somnul nu are solzi și ce este mai important este faptul că nu are oase intramusculare, ci doar pe șira spinării, în proporție de 30 %.

3.Șalaul

Poartă denumirea știintifică Sander lucioperca. Este un pește răpitor, originar din Europa, care trăiește în ape curgătoare și bălti. Carnea de șalău este fragedă, nu grasă și are un procent de 25 % oase.

4.Macroul

Este cunoscut și ca scrumbia albastră sau macroul de Atlantic. Plin de acizi grași, Omega 3, minerale și vitamine, cu un procent de doar 25 % oase.

5.Chefalul

Face parte din categoria peștilor marini, migratori, cunoscuți ca pesti de apă caldă. De regulă, sunt greu de prins, fiindcă sar pe deasupra plaselor și gardurilor ce le închid calea când se reîntorc în mare. Procentul de oase este de 25 %.

6. Bibanul

În apele noastre, bibanul atinge lungimea medie de 15-30 cm si 100-350 g greutate ajungând destul de rar la 50-60 cm, respectiv 2-5 kg. În lacul Siutghiol s-au prins si exemplare de 5 kg, desi astfel de capturi sunt foarte rare, aproximativ o dată într-un deceniu, conform povestipescaresti.ro. Referindu-ne la oase, procentul este de 20%.

7.Păstrăvul

Este peștele cu 20 % oase.

8.Dorada

Are doar 15 % procentaj de oase.

9.Sturionul

Nu are schelet osos. Procentul de oase este de 10 %.

10.Vatosul sau vulpea de mare

Carnea vatosului este foarte apreciată (nu are niciun os). Se consumă înotătoarele pectorale (comercializate ca „aripi de vulpe”), considerate delicatese, fiind asemănătoare la gust cu carnea de crab.

Ficatul reprezintă 6,5% din greutatea totală a corpului și conține 60-67% grăsimi, fiind foarte bogat în vitamina A. (sursa Wikipedia).