Home » Sănătate » E sănătos laptele pentru organismul uman? Ce spun specialiștii despre consumul de lapte

E sănătos laptele pentru organismul uman? Ce spun specialiștii despre consumul de lapte

Alexandru Cazacu / 25.03.2021, 12:14
E sănătos laptele pentru organismul uman? Ce spun specialiștii despre consumul de lapte

Consumul de lapte este un subiect adesea pus în discuție de mulți oamenii de știință din întreaga lume. În timp ce unii susțin că laptele este un aliment important datorită conținutului bogat de proteine și nutrienți necesari pentru creștere și care ajută la dezvoltarea oaselor, alții afirmă că poate fi nociv. Dacă este sau nu sănătos laptele pentru organismul uman, veți afla mai departe.

Este sau nu sănătos laptele pentru organismul uman? Ce spun specialiștii

În ultimii ani, laptele a devenit un aliment foarte controversat la scară largă. Pe de-o parte sunt unii oameni care cred că consumul de lapte aduce multe beneficii pentru organismul uman. Pe de altă parte, cealaltă categorie de oameni sunt de părere că consumul de lapte poate avea efecte negative.

Chiar de la naștere, laptele este foarte important în alimentația mamiferelor. Oamenii au început să consume lapte pentru conținutul bogat de proteine, calciu și vitamina D. Cu toate acestea, când vine vorba de consumul de lapte, unele persoane au început să prezinte unele probleme precum intoleranța la lactoză. De asemenea, oamenii sunt singurele mamifere care continuă să consume lapte după ce au încetat să mai primească lapte matern, însă ar exista un argument biologic care demonstrează faptul că a bea lapte în continuare este ciudat, potrivit unui material BBC.

70% din populație este intolerantă la lactoză

Când sunt copii, organismul oamenilor produce o substanță numită lactază. Această enzimă ajută la digerarea alimentelor care conțin lactoza, un zahar conținut în mod natural de laptele matern. Cu toate acestea, pe măsură ce înaintează în vârstă, la aproximativ 70% dintre oameni organismul nu mai produce lactaza și nu mai are capacitatea de a digera lactoza.

Pe de altă parte, majoritatea dintre cei 30% al căror organism produce în continuare lactaza sunt originari din nordul Europei, unde există cultura fermelor de vite de sute de ani. Se pare că aceștia nu au de obicei intoleranță la lactoză datorită unei mutații genetice. Cu toate acestea, 95% din populația asiatică prezintă intoleranță la lactoză.

Poate crește riscul de boli consumul de lapte?

Potrivit studiilor, consumul de lapte crește riscul unor boli cardiovasculare din cauza conținutului de grăsimi saturate, doar în cazul în care consumăm circa un litru de lapte zilnic. De asemenea, specialiștii susțin că nu trebuie să ne facem griji când consumăm lapte, deoarece acesta nu duce la unele afecțiuni grave.

Cu toate acestea, legătura dintre consumul de lapte și afecțiunile foarte grave ar fi venit de la estrogen, un hormon produs de vacă atunci când este mulsă în perioada de gestație. Deși acest hormon este transferat în lapte, oamenii de știință susțin că nivelul acestuia este prea mic pentru a ne putea afecta sănătatea, potrivit alephnews.ro.

Ce spun specialiștii despre consumul de lapte
Ce spun specialiștii despre consumul de lapte

Beneficiile consumului de lapte

Laptele aduce o serie de beneficii pentru organismul uman datorită conținutului bogat de calciu, fosfor și magneziu. Acesta ajută la fortifierea întregului sistem osos și la păstrarea dinților sănătoși. O cantitate de aproximativ 250 de mililitri de lapte pe zi înseamnă 350 de grame de calciu pentru o dezvoltare sănătoasă a sistemului osos al copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani.