Home » Life & Style » Cât timp se spune „Hristos a Înviat!“ și de ce se folosește acest salut. Semnificația profundă

Cât timp se spune „Hristos a Înviat!“ și de ce se folosește acest salut. Semnificația profundă

Voicu Costin / 24.04.2022, 18:30
Cât timp se spune „Hristos a Înviat!“ și de ce se folosește acest salut. Semnificația profundă

Timp de 40 de zile, între Paşti şi Înălţarea Domnului, creştinii folosesc formula de salut: „Hristos a Înviat!”. Răspunsul dat tot de către credincioşi este „Adevărat a Înviat!”. După această perioadă de 40 de zile, se serbează Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, iar atunci urările vor fi: „Hristos S-a Înălţat!”, iar ceilalţi vor răspunde, „Adevărat S-a Înălţat!”. De ce oamenii salută în acest mod și ce vrea să transmită mesajul?

Ce înseamnă salutul „Hristos a Înviat”?

Hristos a Înviat este salutul creștinilor, folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa. Răspunsul la „Hristos a Înviat!” este „Adevărat a Înviat!” Iar de la Înălțare până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!”, „Adevărat S-a înălțat!”.

„Hristos a Înviat” este un salut al creştinilor şi, totodată, o mărturisire a credinţei că Mântuitorul a biruit moartea şi a înviat „a treia zi după Scripturi”, aşa cum mărturisesc în Simbolul Credinţei. După o perioadă de 40 de zile de post, în care credincioşii au retrăit patimile, moartea şi îngroparea lui Iisus Hristos, după noaptea de Înviere, urmează 40 de zile în care oamenii se salută cu tradiţionalul „Hristos a Înviat”. Răspunsul la salut este „Adevărat a Înviat”, adică o confirmare a celei mai mari sărbători a creştinismului.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Paştele în 2022

Sărbătoarea Învierii Domnului este cunoscută sub denumirea de Sfintele Paști. Cuvântul „Paști” este de origine ebraică. La evrei, cuvântul Pascha (pesah) însemna trecere și era moștenit de aceștia de la egipteni, indicând sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului. Termenul „Paști” este preluat de creștini, dar primește o nouă semnificație: trecerea de la moarte la viață.

„Surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul „Hristos a înviat!” e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”, a susținut, la Digi24, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 a încercat să introducă o uniformizare a datei serbării Paștilor în toată lumea creștină. Paştele se va serba totdeauna duminica.

Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) va fi serbată pe 2 iunie.

Înălțarea Domnului sau Ispasul

Este o mare sărbătoare creștină care comemorează Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

IPS Bartolomeu Anania afirma că noi folosim acest salut fie din neștiință, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. El mărturisește că noi sărbătorim Paştile cu aserțiunea „Hristos a înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea „Adevărat, a înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptată cu îndoieli și necredință.

În vreme ce Înălțarea Domnului a avut martori; ea a fost o despărțire izvoritoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare.