Home » Life & Style » Câte stațiuni are litoralul românesc. Lista cu principalele stațiuni

Câte stațiuni are litoralul românesc. Lista cu principalele stațiuni

Manolică Anca / 18.07.2022, 11:23
Câte stațiuni are litoralul românesc. Lista cu principalele stațiuni

Litoralul Mării Negre este una dintre zonele cele mai spectaculoase din România. Cu o lungime de 245 km, litoralul românesc se întinde de la granița cu Ucraina, în nord, până la granița cu Bulgaria, în sud și numără, în total, 15 stațiuni. Cele mai multe dintre ele sunt în județul Constanța. Iată-le și pe cele mai puțin cunoscute.

Câte stațiuni sunt pe litoralul românesc

Litoralul românesc de la Marea Neagră începe de la golful Musura, acolo unde se varsă fluviul Dunărea în mare prin Delta Dunării, și se termină la granița cu Bulgaria, lângă localitatea Vama Veche. Prin „stațiuni” se poate înțelege fie localități permanente (orașe, comune, sate), fie stațiuni balneoclimaterice care sunt animate pe timp de vară, dar aproape pustii în perioada iernii.

Iată cate sunt cele 15 stațiuni de pe litoralul românesc:

  1. 2 Mai (localitate permanentă)
  2. Cap Aurora
  3. Constanța (localitate permanentă)
  4. Costinești (localitate permanentă)
  5. Eforie Nord (localitate permanentă)
  6. Eforie Sud (localitate permanentă)
  7. Gura Portiței (localitate permanentă)
  8. Jupiter
  9. Mamaia (localitate permanentă)
  10. Mangalia (localitate permanentă)
  11. Neptun
  12. Olimp
  13. Saturn
  14. Vama Veche (localitate permanentă)
  15. Venus

Cele mai mari și animate stațiuni de pe litoralul românesc

În timp ce unele sunt mai mari, mai dezvoltate și atrag zeci de mii de turiști în fiecare sezon, altele sunt mai mici, un număr restrâns de persoane alegând să își petreacă vacanța aici. Iată-le pe cele mai mari.

Mamaia

Este cea mai mare si cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul românesc. Aceasta se află pe o limbă de pământ ce desparte lacul Siutghiol de Marea Neagră, între Năvodari și Constanța. Este celebră în rândul celor ce aleg să petreacă în cluburile de noapte de pe plajă, dar și pentru familiile cu copii, grație intrării foarte line în mare.

Stațiunea Mamaia
Stațiunea Mamaia

Mamaia are zeci de hoteluri, restaurante, cafenele și terase. Nu lipsesc nici grădinile și zonele de promenadă. Există și un parc acvatic, o telegondola si multe alte centre destinate agrementului. Stațiunea dispune de una dintre cele mai mari plaje din Europa, cu o lungime de aproape 10 kilometri și cu o lățime de până la 250 de metri în unele zone.

Stațiuni de pe litoralul românesc. Vama Veche

În trecut, Vama Veche era acea stațiune „sălbatică” unde cei care veneau aici cântau și se distrau pe plajă, în jurul focurilor de tabără, stăteau la corturi, iar dimineața admirau răsăritul de pe plajă. Existau multe festivaluri de muzică rock și folk.

Acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat puțin. A devenit ceva mai modernă, cu numeroase unități de cazare noi, baruri și restaurante pe plajă, cluburi și chiar zone cu baldachine. Plaja este lată, având în anumite zone chiar și 200 de metri.

Stațiunea Costinești

Amenajată în satul Costinești, stațiunea se află la 30 km de Constanta, între Tuzla și Olimp. Este cunoscută ca fiind stațiunea tineretului, în care atmosfera este veselă și animată, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Plaja se întinde pe o lungime de un kilometru și are două simboluri celebre: Obeliscul și epava navei Evanghelia. În ultimii ani, Costinești s-a extins, devenind un pic mai modernă, dar a reușit să păstreze aceeași atmosferă unică.

Stațiuni de pe litoralul românesc. Eforie Nord

A doua stațiune ca mărime de pe litoralul românesc, aceasta se află la 12 kilometri de Constanța. Este o stațiune balneară renumită internațional, turismul recreativ alături de cel de tratament permițând stațiunii să fie deschisă pe durata întregului an. Iar aceste baze de tratament nu duc deloc lipsă de turiști.

Eforie Nord are o faleză înaltă de aproape 30 de metri, un loc perfect pentru plimbări. Plaja are o lungime de 4 kilometri, iar lățimea poate ajunge până la 100 de metri, în funcție de zonă.